Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új pénz: új politika, új korszak

Az euró szellemi atyjai elégedettek voltak azzal a hatással, amit az új nemzetközi valuta váltott ki a születésével. Bár az óvatosság miatt érzékelhető volt a kivárás a pénzpiacokon, az euró új lendületet adott a befektetéseknek, és a dollár riválisaként robbant be. Valami megmozdult a világ pénzpiacain: Ázsia és Európa pénzügyi vezetőinek álláspontja közeledett, sőt elindult az egységesülés útján. Keidzo Obucsi japán miniszterelnök egy, a dolláron, az eurón és a jenen alapuló új pénzügyi rendszer létrehozását javasolta Párizsban. Az új világvaluta megjelenése révén a tagországok pénzügyminiszterei szerint az Európai Unió mostantól erőteljesebben fogja hallatni a hangját a nemzetközi ügyekben. A hétfői erős kezdés után a héten folyamatosan alábbhagyott az „eurófória”, ahogyan egy amerikai bank devizakereskedője is fogalmazott a Reuters hírügynökségnek, mivel szerdáról csütörtökre az euró tovább gyengült a dollárhoz képest. (11,630-40 dollár/ euró). Az egységes európai pénz a japán valutával szemben is veszített értékéből (131,30-35 jen/euró).


Euró-csoki egy hannoveri édességboltban. Csak ínyenceknek    Fotó: MTI

Az új lendületű kereskedés a pénzpiacokon a politikusok között lelkes és megkönnyebbült nyilatkozatokat váltott ki az euró debütálásáról. Az utca embere ugyanakkor nem sokat vett észre az új jövevény érkezéséből: az első napokban alig néhányan fizettek euróban hitelkártyával vagy csekkel, és aki azzal fizetett is, legfőképp a poén kedvéért tette - állította egy francia szupermarket-tulajdonos, aki a Financial Times című lapnak nyilatkozott. A következő három évben a német márka, a francia frank, az olasz líra ugyanolyan jogi érvényűek maradnak, az euró bankjegyek és érmék csak 2002. július 1-től jelennek meg a látható pénzforgalomban.
Jacques Chirac francia miniszterelnök az új valutát, mint népe nagy történelmi lehetőségét említette, és sürgette az „egységes Európa” és az „európai identitás” megteremtését. Dominique Strauss-Kahn francia pénzügyminiszter szintén az Európai Unió „politikai vízválasztóját” emelte ki: „Egy nagy politikai terv elején vagyunk” - mondta. Oskar Lafontaine német pénzügyminiszter hozzátette: „az új valuta új politika kezdetét jelenti”.
A gyakori viták az EU költségvetési hozzájárulásokkal kapcsolatban azonban a Financial Times szerint sokszor azt mutatják, egyelőre „egyik ország sem igen hajlandó az európai integráció oltárán feláldozni nemzeti érdekeit”.
A gazdasági lap szerint amint az eurófória elmúlik, kiderül, mennyire tud kielégítően működni ekkora területen egy egységes monetáris politika. A pénzügyi piacok, úgy tűnik, kevés figyelmet fordítottak az eurózóna perifériáján található országokra, Írországra, Spanyolországra és Portugáliára, amelyek rövid távú kamatlábait 3 százalékra - ami az EU egységes mértéke - csökkentették, annak ellenére, hogy ezekben az országokban nem biztos, hogy az inflációt kontroll alatt tudják tartani. Spanyolország miniszterei, bár diadalmasan és büszkén nyilatkoztak az elmúlt napokban, óvatosak, mivel kétséges, hogy képes lesz-e az ország hatékony versenyre és olyan mértékű bérszínvonal-emelésre, amely a partnerországokkal egyenlő szintet teremtene.
Belgiumnak az EMU mellett nincs más választása, mint felnagyítani az euró fontosságát, mivel a tagságba való bekerülés jó kifogás volt a drasztikus megszorítási intézkedésekhez. Belgium államadóssága durván duplája a maastrichti szerződésekben megengedettnek. Nem biztos, hogy hosszabb távon a jólét fenntartható a termelékenység és a munkapiac rugalmasságának eltérő szintjei mellett. Az Egyesült Államokkal szemben az EU-ban nem közös a nyelv, ami a legfontosabb feltétele a hatalmas és rugalmas amerikai munkaerőpiacnak. „De ezek az aggodalmak nem az EMU lényegét takarják. Ez ugyanis mindig inkább politikai, mint gazdasági jellegű” - írja a Financial Times.
Schröder német kancellár leszögezte: „Legfontosabb feladatunk, hogy sikeressé tegyük az eurót”. Németország, amely a jövő héttől tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, vasárnap kijelentette: az EU-országok ellenállása ellenére javaslatokat terjeszt be a Tizenötök adórendszerének nagyobb mértékű összehangolása érdekében, mivel az elengedhetetlen a gazdasági torzulások kiküszöböléséhez.
Annak ellenére, hogy Monaco, San Marino és a Vatikán nem felel meg az előírt kritériumoknak, teljes jogú euró-használatról szóló egyezmény aláírására készül az EU-val.
Tony Blair brit miniszterelnök szerint továbbra sem időszerű a font belépése a valutaunióba, ám üzleti körök nyomására hamarosan nyilvánosságra hozzák a belépéshez szükséges intézkedések ütemtervét. A csatlakozásról népszavazás dönt, de a brit polgárok egyelőre nem túl lelkesek.
Nagy-Britannia - amely magába az Európai Unióba is csak hosszas fontolgatás és vonakodás után lépett be - miniszterelnökének szóvivője kijelentette: a kormány álláspontja az egységes valutával kapcsolatosan egyértelmű: elviekben támogatja, feltéve, ha nyilvánvaló, hogy konkrét haszon származik belőle. Vincen Cable, a brit parlament pénzügyi bizottságának szóvivője kedden az új helyzetről így fogalmazott: „Hepehupás lesz az angol font árfolyama az elkövetkező hónapokban, mert nem világosak a brit szándékok az EU pénzügyi uniójában való részvétel dolgában. A világgazdaság trópusi mocsárra fog hasonlítani, amelyben két nagy víziló dagonyázik, a dollár és az euró, és közben eltapossák a kisebb állatokat, mint például a fontot.” - magyarázta Cable.
A legújabb fejlemények szerint azonban egy hárompólusú monetáris rendszer kialakítása szerepel napirenden. Keidzo Obucsi japán miniszterelnök ugyanis szerdán egyhetes európai körútra érkezett Párizsba, mely során egy új, a dolláron, az eurón és a jenen alapuló nemzetközi pénzügyi rendszer létrehozására tesz javaslatot, amely „a devizaárfolyam-ingadozások kockázatát tovább csökkenthetné”. Jacques Chirac francia államfő ezután csütörtökön bejelentette: Franciaország hamarosan kezdeményezni fogja, hogy a hét legjelentősebb gazdasági hatalom (G7) közös lépéseket tegyen a három meghatározó valuta közti árfolyam-ingadozások mérséklésére.


Korrupciós botrány az EU-ban

Eddigi legnagyobb válságát éli az Európai Unió Jaques Santer által vezetett kormánya, az Európai Bizottság. A kiváltó ok az az információ, amelyet egy belső alkalmazott szivárogtatott ki, miszerint Brüsszel szándékosan akadályozta több millió font nagyságrendű csalás és gondatlan kezelés kivizsgálását. A terhelő dokumentumot az Európai Bizottság egy könyvvizsgálója küldte el az Európa Parlament néhány képviselőjének és a The Telegraph nyilvánosságra is hozta. A kialakult válság erősen megkérdőjelezi az Európai Bizottság alkalmasságát az unió évi 65 milliárd fontos büdzséjének kezelésére. Múlt év novemberében ugyanis a könyvvizsgálók 3 milliárd fontos gondatlan kezelés és csalás nyomára bukkantak az EU 1997-es költségvetésének ügyintézésében. Az állítás szerint a bizottság alkalmazottai olyan cégeknek adtak ki komoly megbízásokat, amelyekben saját embereik ültek. Politikai és sajtókörökben nem kis megütközést keltett, hogy a volt francia miniszterelnök nem hajlandó érdemben válaszolni az őt ért vádakra, ehelyett rágalmazás miatt pert indított az ügyet szellőztető napilap és újságíró ellen. (Papp Levente)