Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ

Tárgyalás a Lockerbie-ügyben

Líbia elfogadta Nagy-Britannia és az Egyesült Államok javaslatát, mely szerint a két ország hajlandó semleges országban tárgyalni az 1988-ban Skócia felett felrobbantott Pan Am repülőgép feltételezett líbiai elpusztítóinak ügyét. Amennyiben Líbia kiadja a terrorcselekménnyel vádolt két személyt, az ország ellen érvényben lévő gazdasági szankciók hamarosan megszűnhetnek.
Több hónapos egyeztetés eredményeként Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megállapodott, hogy Hollandia helyet adhat annak a skót bíróságnak, amely saját ügymenete szerint fog ítélkezni az ügyben. A két ország ajánlatát Kofi Annan ENSZ-főtitkár közvetítette Líbiának. A válasz, amely a líbiai állami televízión keresztül hangzott el, néhány órával azután született, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa visszautasította Kadhafi kérését a megegyezés elhalasztására.
A majdnem egy évtizede, 1988-ban történt merényletben a feltételezések szerint a tripoli rezsim két ügynöke robbantotta fel a Pan Am légitársaság 103-as járatát, amelynek teljes személyzete és minden utasa (közte négy magyar utas) életét vesztette. A gép a skóciai Lockerbie város házaira zuhanva további 11 ember életét oltotta ki, 270-re emelve ezzel az áldozatok számát. A Nagy-Britanniából Amerikába tartó gép utasainak nagy része amerikai állampolgár volt.
A Robin Cook brit külügyminiszter által előre megfontolt gyilkosságnak minősített ügyben évek óta folyik az egyezkedés Líbia és az érintett országok között. Kadhafi líbiai elnök nem volt hajlandó kiadni a feltételezett tetteseket, mivel szerinte skót bíróság előtt nem számíthattak részrehajlás nélküli tárgyalásra. Kadhafi azon követelése, hogy az ügyet nemzetközi bíróság tárgyalja, nem teljesült. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter azzal bocsátotta útjára az ajánlatot: Tripoli vagy elfogadja a feltételeket, vagy nem, alkudni nem lehet. A kedvező válasz eredményeként az ENSZ 1992 óta érvényben lévő Líbia elleni szankciói hamarosan megszűnhetnek. A jelenleg még érvényes korlátozások többek között érintik a légiforgalmat, a fegyverkereskedelmet, valamint a pénzügyi élet több területét.
Washington és London óvatos derűlátással fogadta az ajánlat elfogadásának hírét. Cook kijelentette: tanulmányozni kell, hogy pontosan mit is mondtak a líbiaiak, s meg kell bizonyosodni arról, hogy beleegyezésük fejében nem szabnak további feltételeket. Amennyiben Líbia valóban elfogadja a Lockerbie-ügy gyanúsítottjainak hollandiai bíróság elé állítását, akkor a két személyt át kell adnia Hágának. (SZ.I.A.)