Mexikó igen különleges ország. Majdnem 30 államból áll, melyek többsége az
óceán partján terül el. Minden államban mások a speciális ételek, de mindenütt
jellemző, hogy nagyon sok tengeri állatból készült finomságot fogyasztanak.
Magyarországon sajnos kevés lehetőség nyílik eredeti mexikói ízek
megkóstolására, főként a speciális fűszerek hiánya miatt. Mexikóban körülbelül
húszféle borsot használnak, és az ország első helyen áll a paprikafogyasztásban. A
főzéshez egyáltalán nem használnak zsírt, csak növényből kisajtolt olajat, ezért
tűnhet némelyeknek túl olajosnak, túl fűszeresnek a közép-amerikai ország
étrendje.
A tévhit ellenére azonban nemcsak fűszeres ételeket készítenek - mondta el
lapunknak Manuel Cabral, a Zacatecas államból származó főszakács, a budapesti
Acapulco étterem vezető szakácsa. Mint elmondta, a mexikói konyha ízvilága igen
gazdag és változatos, kicsit hasonlít a magyar konyhára, talán a bőséges
paprikahasználat miatt.
Mexikó a mártások országa, mindig mindenhez mártást tálalnak, ami általában
csípős. Érdekes, hogy a kisgyerekek is ilyet esznek. A háziasszony kitesz az asztal
közepére egy nagy tál „salsa” szószt, és azt fogyasztják reggelire, ebédre,
vacsorára csirkével, tojással vagy bármi egyébbel. Eleinte nagyon csípősnek tűnik,
de apránként hozzászokik a gyomor. A „salsa” mártás paradicsomból, hagymából,
fűszerekből és a jellegzetes jalaepena paprikából készül. A jalaepena a mexikói
konyha egyik legfontosabb kelléke, amihez itt Európában nem lehet hozzájutni.
Helyettesíteni talán a nálunk is ismert pepperónival lehet.
Ahogy Magyarországon mindent kenyérrel esznek, úgy Mexikóban mindenhez tortilla
dukál. Ennek a kenyérféleségnek sok változata létezik. Az étkezéseknek
megfelelően készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, süthetik olajban
chips-szerűre, amit aztán az ételbe mártogatnak, de készülhet sütőben lepénynek
is, amit megtöltenek, mint egy palacsintát.
Nagyon kedvelik Mexikóban az édességeket is, sokfélét készítenek fagylalt
hozzáadásával. Kedvelik a gyümölcsös változatokat és a pudingokat is. Most egy
különlegesen finom, hagyományos, mexikói puding-desszertnek, a „Flannak” a
receptjét írjuk le.
Hozzávalók (10 adaghoz):
pudingalap: 1,2 liter tej, 30 dkg cukor, 0,5 dl kávélikőr, 5 ml vanília aroma, 0,5
dl kávé (erős), fél db egész fahéj
karamell: 15 dkg cukor, fele rész víz
Plusz: 8 db tojássárgája, 5 db egész tojás
A pudingalaphoz valókat összekeverjük és felforraljuk. Miután kihűlt,
beletesszük a 8 darab tojássárgáját és az 5 darab egész tojást. Ezután a
karamellt készítjük el: kis lángon lassan felolvasztjuk a cukrot, ha már nem
kristályos, akkor hozzáadjuk a vizet, és addig forraljuk, amíg teljesen kemény lesz.
Ha túl lágyra sikerült, akkor kell egy kicsit várni, hogy keményedjen. Kis, tűzálló
üvegedényekbe (legalább 2 deciliteresek legyenek) öntjük a karamellt körülbelül
ujjnyi vastagságban, majd rátesszük a pudingalapot, és 20 percig sütőben sütjük.
Ezután még 30 percig a sütőben pihentetjük. Az edénykékben is lehet tálalni, de
vizes késsel óvatosan átrakhatjuk fagylaltos kelyhekbe is. Díszíthetjük
tejszínhabbal, gyümölccsel. Akkor mutat a legszebben, ha félgömb alakúak az
üvegedények, és a kész desszertet egy nagyobb kehelyben, a gömbölyű felével
felfelé helyezzük el, és tejszínhabbal díszítjük.