Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
Rossz üzenet a fiataloknak

A brit országgyűlés alsóháza a héten megszavazott egy sokat vitatott törvényjavaslatot, amely 18-ról 16 évre csökkenti a legális homoszexuális kapcsolat korhatárát. A döntést, amelyre 31 évvel azután került sor, hogy az azonos neműekkel való szexuális kapcsolatot törvényesítették Nagy-Britanniában, mérföldkőnek tekintik az ügy aktivistái, hiszen így a törvényi szabályozás megegyezik a heteroszexuális kapcsolatra vonatkozóval.

„Langyosnak” éppen nem mondható, érzelmektől sem mentes három és fél órás vitát követően került sor a szavazásra, amelyben a képviselők több mint 70 százaléka támogatta a korhatárcsökkentést. A fő ütközési pontot azonban egy másik törvényjavaslat jelentette, amely a befolyással rendelkező pozícióban vagy bizalmi helyzetben levő felnőttek - például tanárok, gondozók - zaklatásától kívánta megóvni a kiskorúakat, és ilyen kapcsolat esetén a 18. életév betöltését követelte volna meg. A brit honatyák azonban ezt az indítványt 234:194 arányban elutasították. Jack Straw belügyminiszter a szavazás előestéjén biztosította még hezitáló képviselőtársait: ha megszavazzák a korhatár leszállítását, a kormány „megteszi a megfelelő intézkedéseket” a 16-17 éves fiúk és lányok védelmében.
Az ügy parlamenti tárgyalását a homoszexuálisok jogait védő csoportok azóta szorgalmazzák, hogy négy évvel ezelőtt a törvény 21-ről 18-évre módosította a korhatárt. 1993-ig - még közös akarat esetén is - nemi erőszaknak minősült az a homoszexuális kapcsolat, amelyben az egyik fél 21 évesnél fiatalabb volt. A további csökkentésre tett kísérlet akkor nem sikerült. Most a szavazás éjszakáján ezer szimpatizáns tartott nyilvános virrasztást, hangsúlyozva, hogy ezt a döntést csupán az első lépésnek tekintik a homoszexuális polgárokat diszkrimináló törvények felszámolásának folyamatában. A cél többek között a korhatár további, 14 évre történő csökkentése, amelyet a családvédők és az anglikán egyház hevesen ellenez.
A kormány hivatalosan semleges maradt az ügyben, Tony Blair miniszterelnök pedig lelkiismereti kérdésnek tekintette a döntést. A kormányfő világossá tette, hogy ő azon hívők közé tartozik, akik támogatták a csökkentést. Az ellenzők többségben konzervatív képviselők, akik maguk mögött tudhatják az anglikán egyházat. George Carey canterburyi érsek nyilatkozatában ellenezte a lépést, mondván, hogy rossz üzenetet küldene a tinédzsereknek. Az egyházfő kiemelte: az államnak is feladata, hogy „megóvja a fiatalokat azoktól az ártalmaktól, amelyekkel kihasználhatják őket”. Az érsek elvárja, hogy az állam világos képet adjon a tinédzsereknek arról, hogy mi a helyes és sürgette, hogy a törvényhozás álljon ellen a „mindenfajta életstílus legitimálására irányuló nyomásnak”.