Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
A Lucky Hotel étterméből Bokros Tamás főszakács specialitása

Parajos fogasszeletek csőben sütve

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg fogasfilé, 40 dkg tisztított parajlevél, 2 evőkanál liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg reszelt füstölt sajt, 2 tojássárgája, 5 gerezd fokhagyma, só, fehérbors, száraz fehér bor

A filézett és bőrétől megtisztított fogast nyolc egyenlő nagyságú szeletre vágjuk. Sózzuk, lisztben megforgatjuk és kevés vajon mindkét oldalát pirosra sütjük. Kivesszük a serpenyőből és egy nem túl magas peremű tepsibe helyezzük, félretesszük. Elkészítjük a sűrű bevonó mártást. Megfonnyasztjuk a vajon az összezúzott fokhagymát, rádobjuk a megmosott parajleveleket és elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd két evőkanál lisztet szórunk rá. A liszttel néhány másodpercig pirítjuk, majd egy kevés vízzel és az 1 dl fehérborral felengedjük. Egy-két percig forraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajt felét és a tojások sárgáját. Az így elkészített mártást a már előkészített halszeletekre halmozzuk és a maradék reszelt sajtot a tetejére szórjuk. Kevés fehérbort öntünk a tepsibe és előmelegített sütőben közepes lángon szép pirosra sütjük. Vajas, petrezselymes burgonyával tálaljuk.