A ma épülő házak többségébe úgynevezett
amerikai konyhát terveznek. Ennek megvannak a maga előnyei és
hátrányai. Hogyan is néz ki eredetiben egy amerikai család
konyhája, és vajon miért van a konyha egy légtérben az
ebédlővel és a nappalival.
Tudnunk kell, hogy egy teljesen átlagos amerikai konyha
rendelkezik minden olyan háztartási géppel, konyhai
eszközzel, amelyek rendkívül leegyszerűsítik a háziasszony
munkáját. Van mosogatógép, beépített „konyhamalac”,
szagelszívó, stakesütő, szinte szagtalanul dolgozó egyéb
sütő- és főzőalkalmatosságok. Az üzletekben készen vagy
konyhakészen vásárolhatók a főzéshez szükséges áruk,
így konyhai előkészítő munkára nincs szükség. A gépeknek
és az előkészített alapanyagoknak köszönhetően pillanatok
alatt elkészül egy párolt vagy sült hús, s hozzá a
zöldségekben és gyümölcsökben bővölködő köret.
Étkezés után újra a gép dolgozik, az alkotó pihen, s
néhány percen belül újra ragyog az amerikai konyha, mintha
nem is használták volna.
Nálunk a gépesítés még nem tart ilyen szinten. A nyers
alapanyag trancsírozása, tisztítása nem a nappali
közönsége elé szánt látvány, a csülkös bableves illata
pedig nem feltétlenül kívánatos a nappaliban. Az otthon
készült étel íze viszont hozzátartozik a családi fészek
melegéhez, a háziasszonyoknak erről semmiképpen sem kellene
lemondaniuk. A magyar gasztronómia világhírű, sok turista
számára jelent vonzerőt. Számos család táplálkozását
azonban sajnos az egyoldalúság jellemzi, nem ismertek a
zöldségek, gyümölcsök gazdag felhasználási lehetőségei.
A magyaros ízek megőrzése mellett törekedhetünk
családunkban az egészséges, tartalmas étrend bevezetésére.
Ehhez szeretnénk kedvet csinálni az alábbi recepttel.