Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA MÓD JULIANNA
Egzotikus gyümölcsök a pulton
Receptajánlatok endíviával cikóriával :

Az elmúlt években a piacokon, nagyobb élelmiszer-áruházakban, bevásárlóközpontokban különféle, titokzatosabbnál titokzatosabb déli gyümölcsök és fűszernövények jelentek meg, amelyek nemegyszer nehéz feladat elé állítják a háziasszonyokat. Néha még megkérdezni sem merjük, hogy mi is a nevük, és mire használják ezeket a számunkra teljesen új zöldféléket. Cikkünkkel igyekszünk megkönnyíteni a bevásárló asszonyok helyzetét: a kínos pillanatokat elkerülendő, megosztjuk olvasóinkkal a Vámház téri vásárcsarnok III/C zöldséges pavilonjánál szerzett ismereteinket. Lakos Mártonné zöldség-gyümölcs kereskedő pultja az egyike azon kevés standoknak, ahol a déligyümölcsök és egyéb különlegességek teljes kínálatával - sőt szaktanácsadással - várják a vásárlókat.

Mangó
C-vitaminban igen gazdag. Dél-amerikai eredetű, a trópusokon elterjedt gyümölcs. A pisztácia és a nálunk is megtalálható cserszömörce rokona. Termése kb. 20 cm, egy nagy kemény maggal a közepén. A gyümölcshús szerkezete és íze a kajszibarackéhoz hasonló. Héja zöldes, vagy sárgás-pirosas. Félkemény állapotban fogyasztható. Darabja 300-400 forint közötti áron kapható.

Avokádó
A babérfélék közé tartozó trópusi növény gyümölcsét sötétzöld bőrszerű héj borítja. Körte alakjáról könnyen felismerhető. A tévhit ellenére nem gyümölcsként fogyasztják, hanem félkeményen érett húsát salátákba vágva, vagy pedig pirítósra kenve, sóval, borssal ízesítve, előétel vagy reggeli gyanánt. Jelenleg 280- 350 forint darabja.

Papaja
Sárgadinnyeszerű, vitamindús trópusi gyümölcs. Konzervként elterjedt, de friss állapotban is fogyasztható, illetve koktélok díszítésére szintén alkalmas. Darabja 1000 forint.

Gránátalma
A Földközi-tenger partvidékén őshonos sokrekeszű, kemény köpenyű gyümölcsét húsos magvak tömege tölti ki. Ezek a ribizlihez hasonló magvak fogyaszthatók. 100-200 forint darabja.

Tinsoki
Magyarországon „kaktuszgyümölcs”-ként ismert, mediterrán területről származó növény termése. Állaga a kiwiéhez hasonló, lédús húsát borsméretű kemény magvaival együtt fogyasztjuk. Darabja 450 forint.

Lime
A citrusfélék közé tartozó, 2 cm átmérőjű, zöldes-sárgás színű gyümölcs. Leve koncentráltan tartalmazza ugyanazt, mint a citrom, kis ánizsos beütéssel. Darabja 90-100 forint.

Füge
Szárítva már régóta kapható ez az egyébként zöld színű, csepp alakú, édes, lédús mediterrán gyümölcs. Frissen fogyasztva talán még finomabb. Sonkával előételnek kitűnő. Darabja 180 forint.

Karambola
A kevésbé ismert gyümölcsök közé tartozik, még a csillag alakú, kb. 8 cm átmérőjű, áttetsző, sárgás-zöldes színű karambola. Húsa díszítésre, koktélokban, vagy önmagában fogyasztható. Darabja 440 forint körül kapható.

Rambután
A rambután vadgesztenyéhez hasonló méretű, szőrös külsejű termés. A kemény héj mögött azonban igen édes, lágy húsú gyümölcs rejtőzik. Darabja 120 forint körül mozog.

Freez, Lolo Rosso
A magyar ételkínálatot bővítő salátafélék közé tartozik a csipkés szélű, zöld színű freez, valamint a lila lolo rosso. Külsejükben ugyan újszerűek, de felhasználásuk hagyományos. 240-360 forint kilója.

Édeskömény
A fehér színű, hagymához igen hasonló édeskömény széles körben felhasználható. Rántva, levesbe, turmixolva egyaránt kitűnő zöldségféle. Kilója 880 forint.

Csicsóka
A csicsóka vagy édesburgonya Észak-Amerikából a burgonyát megelőzve került Európába. Mivel cukrot és inulint tartalmaz, könnyen emészthető, így ideális diétás készítmények, tápszerek készítéséhez. Elkészítési módja a krumpliéhoz hasonló. 170 forint körül kapható kilója.

Gyömbérgumó
A gyömbérgumó a kínai konyha közkedvelt, jellegzetesen erős ízű fűszernövénye. Manapság saját kezűleg reszelhetjük süteményekre, sülthúsokra, levesekbe. A győmbérgumó kilója 1800 forint.

Cikória vagy Endívia
A cikória endívia néven is ismert belga eredetű salátaféle. Sok vizet, értékes proteint, de kevés kalóriát tartalmaz. Rostos anyagai segítik az emésztést. Nyersen vitamindús salátaként fogyaszthatjuk, sütve húsok, halételek mellé ínyenc körítés. Ára 600 forint kilónként.

Leves
Hozzávalók: 750 g endívia, egy fej hagyma, egy liter tyúkhúsleves, só, bors, szerecsendió, 50 g vaj, 2 dl tejszín, 1 tojássárgája (esetleg 1 gerezd fokhagyma), petrezselyem. A megmosott endíviát 1 cm-es karikákra vágjuk, majd forró vajban a finomra vágott hagymával (fokhagymával) kb. 10 percig pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá. Felöntjük a húslevessel, hagyjuk forrni. A levest finomra mixeljük, utána besűrítjük a tejszínnel és a tojássárgájával. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

Köret
A megtisztított egész endíviákat sózzuk, borsozzuk, majd fedő alatt - időnként megforgatva - közepes tűzön mintegy 30 percig pároljuk. Sült halakhoz, húsok mellé tálaljuk.

Saláta
Egy salátástálban egy evőkanál ecetet, három evőkanál olajat, sót, borsot, kevés finomra vágott petrezselymet jól összekeverünk egy keménytojás sárgájával. személyenként egy endíviát karikákra vágunk és a szószban megforgatjuk.
Változatai: hozzáadhatunk még
- céklát, vágott diót és almát
- avokádót, grapefruitot és kiwit
- keménytojást, apróra vágott ementáli vagy roquefort sajtot, sonkát vagy hidegsültet

Egytálétel
Hozzávalók: 600 g endívia, só, bors, 25 g vaj, 25 g liszt, 2,5 dl húsleves, egy fej hagyma, paradicsompüré, petrezselyem, 75 g reszelt sajt, 4-6 keménytojás. A megtisztított, sózott, borsozott egész endíviákat vajon megpároljuk, kevés víz és citromlé hozzáadásával. A finomra vágott hagymát kb. 5 percig vajon pároljuk, utána hozzáadjuk a paradicsompürét és a lisztet. Fölengedjük a húslevessel, felforraljuk, majd ízesítjük. Egy tűzálló tálban elhelyezzük az endíviákat és a négyfelé vágott keménytojásokat. Leöntjük a szósszal, a reszelt sajttal, és sütőben megpirítjuk.

Fortélyok:
A sütéshez az apróbbakat, más felhasználásra a nagyobbakat vásároljuk. Sötét, hűvös helyen tárolva két-három hétig is friss marad. Mélyhűteni nem szabad. Tartós fényben megzöldülhet, de minősége nem romlik. Vegyszermentes biotermék, egyszerű öblítéssel tisztítható. A felhasználás során ne használjunk bevonat nélküli fémedényt, mert az endívia megbarnul. Sütéskor megmarad a színe, ha néhány csepp citromlét adunk hozzá. Kesernyés ízét csökkenthetjük, ha a torzsáját kivágjuk.)