2003/1.

Tudós fórum

AZ AKADÉMIAI KIADÓ RT. 2002. ÉVI NÍVÓDÍJAS KIADVÁNYAI

B. Lőrinczy Éva (főszerk.)

Hosszú Ferenc (szerk.):

Új magyar tájszótár IV.

Az Új magyar tájszótár a magyar nyelvjárási szókincs, szólások és közmondások bemutatásával a 20. századi magyar parasztság anyagiszellemi műveltségéről ad képet, ezzel együtt a hagyományőrzést és az értékmentést is szolgálja. Használói a nyelvészeken kívül a néprajzosok, irodalmárok, tanárok, fordítók, az állat- és növényvilág kutatói és sok más szakma művelői.

Marosi Ernő (főszerk.)

Acta Historiae Artium

A folyóirat Marosi Ernő szerkesztési koncepciójának megfelelően sikeresen közvetíti a magyar művészettörténet eredményeit, s egyre növekvő számban vonzza magához az európai művészettörténettudomány neves képviselőit és tehetséges fiataljait. Marosi Ernő szakmai tekintélye, széles körű nemzetközi kapcsolatai és főszerkesztői munkája eredményeként teljesen megújult Közép-Európa egyetlen idegen nyelvű művészettörténeti folyóirata, az Acta Historiae Artium.

Székely András (szerk.)

Acta Veterinaria Hungarica

Székely András 20 éve látja el az Acta Veterinaria Hungarica szerkesztői teendőit. Nemcsak magas színvonalon fordítja, lektorálja az angol nyelvű tanulmányokat, de nagy hozzáértéssel szerkeszti is a folyóiratot, továbbá részt vesz a lap digitális nyomtatásának előkészítésében.

Lozsádi Károly - Környei Vilmos

Gyermekkardiológia I.-II.

E hazai viszonylatban hézagpótló gyermekkardiológiai kézikönyvben megtalálhatók mindazon korszerű ismeretek, amelyek segítségével a szívbeteg gyermekekkel találkozó orvosok a mindennapi munkájuk során felmerülő kérdéseket megválaszolhatják. Világosan tagolt fejezetek, számtalan eredeti fénykép, röntgenkép, echocardiogram, EKG-görbe és grafika segíti az olvasó gyors tájékozódását.

Mistéth Endre

Méretezéselmélet

A könyv a műszaki létesítmények technológiai, erőtani és hidraulikai méretezésével foglalkozik. A tervezett élettartam, a vállalt kockázat és a kapacitás összefüggéseit a valószínűségszámítás és a matematikai statisztika elméleti módszereinek felhasználásával tárgyalja.

Láng István (főszerk.):

Környezet- és természetvédelmi lexikon I-II.

Közel 10 000 címszó, 1500 színes fotó, ábra, térkép (köztük a magyarországi nemzeti parkok részletes térképei) két súlyos kötetben. 12 szerkesztő irányításával, kb. 250 szakértő közreműködésével 350 szerző írta a szócikkeket. (Megjelenéséhez nemcsak a Biológiai Osztály kutatói járultak hozzá, magukénak érezhetik más osztályok is, például az Agrártudományi, a Földtudományi, a Jogi és a Közgazdasági Osztály).

Lakatos István

Progress in Mining and Oilfield Chemistry

(könyvsorozat)

A Lakatos István szerkesztette könyvsorozat mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban hiánypótló publikációs fórum azon kémiai orientációjú interdiszciplináris alap és alkalmazott kutatások számára, amelyek célja a szilárd és folyékony ásványi nyersanyagok feltárását, kiemelését, tárolását és szállítását megalapozó technológiák hatékonyságának növelése. A tanulmányok szerzői a bányászati kémia legjelesebb képviselői.

Lovas István (főszerk.)

Heavy Ion Physics

Lovas István legfőbb érdeme, hogy újjáélesztette a már-már feledés homályába vesző Acta Physica Hungaricat, amely 1995 óta az Acta Physica új sorozataként, Heavy Ion Physics címen jelenik meg. A folyóirat az elméleti és kísérleti nehézion fizika területéről közöl színvonalas tanulmányokat.

KIADÓI JAVASLAT

Simon Judit (szerk.)

Journal of Thermal Analysis and Calorimetry

Simon Judit 1969 óta a Journal of Thermal Analysis, a szakterület első nemzetközi folyóiratának főszerkesztője. A tudományos igényt követve 2000 óta a folyóirat tartalmilag kiegészült a kalorimetria témakörrel. A folyóirat méltán sorolható a világon megjelenő legjelentősebb termoanalitikai szaklapok közé.

Magyar-német - Német-magyar szótár

Főszerkesztők: Halász Előd, Földes Csaba és Uzonyi Pál

A Halász Előd, Földes Csaba és Uzonyi Pál nevével fémjelzett szótárak, melyeknek kötetszerkesztői Tóth Ákos és Földes Zsuzsanna, ötvözik a több évtizedes szótárírási hagyományt és tapasztalatot a lexikográfiai kutatás legmodernebb eredményeivel. Az Akadémiai Kiadó szótárműhelyében létrehozott, SGML-alapú adatbázis megteremtette annak a lehetőségét, hogy a szótárakat teljeskörűen, alaposan átdolgozhassák és újraírhassák.


<-- Vissza az 2003/1. szám tartalomjegyzékére