a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kovász14. évf. (2010.) 1–4. szám

Tartalom

Kutató

  • Kocsis Tamás :
    Önkényuralom és népesedés a bioszférában3 [580.53 kB - PDF]EPA-00721-00021-0010

    Önkényuralom, totalitarizmus. A XX. század történelme, többek között, a modernitás legszörnyűbb társadalmi-politikai következményeit is példázza, kevesek szinte totális uralmát sokak fölött. Az azonban új fejlemény, hogy az uralom mára a Föld élő rendszerének a szintjén is egyre teljesebbé válik. A modern kor, számos kétségtelen vívmánya ellenére, az erőteljes uralom technológiáit is a rendelkezésünkre bocsátotta, s a totalitás immár nem csak negatív utópia, hanem állandó fenyegetés, sőt olykor kézzelfogható valóság. Közvetlen célunk a globális népesedés elemzése, amit a humán és a nem humán élet technológia általi kontrolljának, alávetettségének szempontjából vizsgálunk.

    Témák: etika, fenntarthatóság, modernitás, népesedés, ökológiai lábnyom, születésszabályozás

Fordító

  • Susan Greenhalgh :

    A kínai "egy pár - egy gyermek" politika egyedülálló kísérlet egy ország jólétének, hatalmának és globális pozíciójának mérnöki befolyásolására a népességnövekedés drasztikus megfékezésével. 1979-80-as bevezetése óta háromszázmillió születést akadályoztak meg a hivatalos közlés szerint, ami alapvető hatást gyakorolt a kínai valóság szinte minden területére. E politika élénk érdeklődést váltott ki a Kínán kívüli világ részéről, amelyet meglepett a termékenység reprodukciós szint alá esése, s amely aggódik a folyamat emberi áldozatai miatt.

    Témák: dekonstrukció, demográfia, modernitás, népesedés, születésszabályozás

Kérdező

  • Vida Gábor :

    Vida Gábor a biológia több területén (botanika, evolúcióbiológia, genetika, ökológia) otthonosan mozog, a globális környezeti problémákkal kapcsolatos vizsgálódásai során pedig számos további tudományterületre is jó rálátást szerzett. Csaknem három évtizeden át vezette az ELTE Genetikai Tanszékét. Tudományos munkásságának legfőbb eredményei a fajkeletkezés vizsgálatához kapcsolódnak. Emellett ismeretterjesztő tevékenysége is több évtizedes múltra tekint vissza: népszerűsítő könyvei, cikkei mellett rengeteg előadást tart szerte az országban mind a mai napig - elsősorban a globális környezeti problémák témájában. Pro Natura-díjas (1995), Széchenyi-díjas (1997), valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (2006).

Olvasó

A szám olvasószerkesztője Pósvai Adrienn volt.

Szerkesztés lezárva: 2010. december 3.