A szülőföld szeretete jegyében

Miskolc város vendégei voltunk

image72.jpg (24547 bytes)Miskolc város ünnepére 1999. május 7–11. között került sor. Az ünnep keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből elszármazottak éves találkozóját is megtartották. A rendezvény fővédnökei dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Kobold Tamás, Miskolc polgármestere és dr. Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora voltak.
A megyéből és Miskolcról a fővárosba elszármazottak és a szülőföld közötti kapcsolat ápolásának jelentőségét az is bizonyítja, hogy a negyvenfős csoportért – amelynek vezetője dr. Nagy Károly, a baráti kör elnöke – a fővárosba autóbuszt küldtek.
A vendégek a Városi Sportcsarnokban megtekintették a Borsod Industria kiállítást és vásárt, majd a Hotel Palota nagytermében fórum keretében találkoztak a megye és a város vezetőivel. Itt mondták el Borsod fejlesztésével kapcsolatos észrevételeiket. Felajánlották, hogy lehetőségeikhez mérten – a fővárosban élve – javaslataikkal, észrevételeikkel a megye, valójában szülőföldjük fejlődéséhez hozzájárulnak. A vendégek megtekintették a miskolc-tapolcai termálbarlangfürdő fejlesztését, a közönségnek még át nem adott barlangjáratokat. Felkeresték a csodálatosan felújított Deszka-templomot, látogatást tettek a miskolci egyetemen és annak Európa-hírű, Selmecbányáról még korábban átmentett könyvtárában. Ezért a programért dr. Piskóti Istvánt, az egyetem PR-igazgatóját illeti köszönet.
A fővárosiakat a népkerti Vigadó étteremben, majd a Hotel Palota Szállóban látták vendégül. Itt a mezőkeresztesi születésű Koncz Gábor színművész műsora aratott nagy sikert. Másnap a megyei kulturális nap rendezvényeire a Népkertben a sportközpont előtt került sor, ahol a rudolftelepi, a kazincbarcikai és a harsányi majorettek szép bemutatóinak tapsolhatott a közönség. Később a Vigadó étterem előtt a megyei néptáncegyüttesek mutatkoztak be, így a Hegyalja, a Bodrog, a kazincbarcikai Borsod, a felsőzsolcai, az Avas tánc- és néptáncegyüttesek, a domaházi hagyományőrző együttes, a bogácsi pávakör, a kazincbarcikai citeraegyüttes, a mezőkeresztesi férfikórus, a csincsei Vikár Béla népdalkör és a felsőzsolcai női és férfikórusnak tapsolt lelkesen a nagyszámú közönség.
Jelen volt Serfőző Sándor, az Állami Népi Együttes igazgatója, aki a hagyományőrző néptáncegyüttesek bemutatóit nagyra értékelte.
Köszönet illeti M. Vadas Zsuzsát, az Észak-magyarországi PR-iroda ügyvezető igazgatóját, aki az idegenforgalmi-fejlesztési programról tájékoztatott, és aki a Budapestről érkezettek kétnapos látogatását megszervezte.
A vendégek és a vendéglátók azzal búcsúztak: 2000-ben ismét találkozunk!

Széplaki Kálmán