1998

A NAGYVILÁG ESEMÉNYEIBŐL

1998-ban is sok minden történt a nagyvilágban. Szinte nem volt olyan nap, hogy ne hallottunk volna híreket halálos áldozatokról és anyagi károkkal járó természeti katasztrófákról, súlyos balesetekről és különféle politikai eseményekről.

A természeti katasztrófák között nagy erejű földrengésekről érkeztek hírek Kínából, Szlovéniából, Bolíviából, Afganisztánból, ahol nyolcvan település romba dőlt és 4500 ember meghalt. Törökországban 130 halottja és 1500 sebesültje volt egy földrengésnek. Kisebb erejű volt a jugoszláviai földrengés, amelynek hatása hazánk déli részén is érződött, és rengett a föld az Antarktiszon is, ahol természetesen nem voltak emberáldozatok és anyagi károk sem keletkeztek.

Erős viharok – orkán, tájfun, hurrikán – is végeztek pusztításokat és okoztak haláleseteket. Az év első napjaiban Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és a Kanári-szigeteken, az év folyamán Kaliforniában pusztított tornádó. Nyugat-Indiában és Moszkvában hurrikán okozott gondokat. A Fülöp-szigeteken pusztító tájfun következtében ötvenen vesztették életüket. Pápua Új-Guineában a szökőár több falu házait rombolta össze, és 2000 ember halálát okozta. Dél-Tirolban a Brenner-hágónál sár- és kőrengeteg gépkocsikat rongált meg, és mintegy ötven embert pusztított el. A Fülöp-szigeteknél az erős viharban felborult egy komphajó, melynek utasai közül 29-en meghaltak, s több mint százan eltűntek.

A rendkívüli időjárásnak szintén voltak halálos áldozatai. Indiában a 40-42 fokos hőségtől kb. háromszázan, az amerikai Texasban mintegy százan, Törökországban harmincan vesztették életüket.

Sok halálos áldozatot követeltek és tetemes anyagi károkat okoztak a nem természeti jellegű katasztrófák és balesetek. Az év legsúlyosabb légi szerencsétlensége szeptember 3-án történt, amikor Új-Skócia partjainál a tengerbe zuhant a svájci légitársaság New Yorkból Svájcba tartó repülőgépe, melynek 229 utasa és a személyzet minden tagja életét vesztette. Áldozatokat követelt egy Afganisztánban lezuhant, a Tajvanon leszállás közben kőfalnak, Bogotában pedig hegynek ütközött repülőgép. Emlékezetes az a baleset, amit Olaszországban egy amerikai repülőgép okozott, amikor egy sípálya drótkötelének ütközött, s a síelők között húsz ember halálát okozta. A legsúlyosabb közúti baleset június 3-án Németországban történt. Egy 200 km-es sebességgel száguldó vonat keréktörés következtében kisiklott, és 102 utas meghalt; sok sebesültet, köztük 53 súlyosat kórházba szállítottak. Áldozatokat követeltek autóbusz-balesetek Törökországban, Dél-Franciaországban, Jugoszláviában és Brazíliában is, ahol zarándokokat szállító autóbusz olajszállító járműnek ütközött.

Súlyos bányaszerencsétlenség következtében vesztették életüket bányászok Ukrajnában, Kínában és Ausztriában. Sokan estek áldozatul terrorcselekményeknek, tűzeseteknek, tüntetéseken történt összecsapásoknak és háborúknak. Szudánban és Afganisztánban amerikai repülőgépek bombázást hajtottak végre, Irakban szintén amerikaiak intéztek halálos áldozatokkal járó rakétatámadást különböző célpontok ellen.

Természetesen békésebb események is történtek a nagyvilágban 1998-ban. Február 7-én a japán Naganóban fellobbant az olimpia lángja, jelezve a XVIII. téli olimpia kezdetét. Párizsban június 7-én Brazília és Skócia futballcsapatának mérkőzésével kezdődött a világbajnokság, amelyen 32 futballcsapat 64 mérkőzést játszott. A nyitómérkőzés 4. percében a brazilok megszerezték a világbajnokság első gólját. A világraszóló esemény július 12-én Franciaország győzelmével ért véget, amit Párizsban és Franciaország-szerte milliók ünnepeltek, míg Brazíliában milliók könnyeztek a világbajnoki cím elvesztése miatt.

Emlékezetes volt Bill Clinton és Csiang Cö-min csúcstalálkozója, amelyen a két államfő arról állapodott meg, hogy rakétáik nem irányulnak a másik országára. Csúcstalálkozó zajlott Csiang Cö-min és Borisz Jelcin között is, amely Jelcin betegsége miatt ezúttal Moszkvában egy klinikán történt. Politikai és diplomáciai erőfeszítések eredményeképpen április 10-én Ulsterben megállapodás született a Londonhoz hű protestánsok és az Írországhoz csatlakozni kívánó katolikusok között. A megállapodás szerint a vallási-nemzeti okokból kettészakadt tartományt a protestánsok és katolikusok közösen fogják kormányozni.

Október 13-án a jugoszláv államelnök, Milosevics és az amerikai Holbrooke írt alá megállapodást Koszovó jövőjéről. Békés eseményről szólt az a hír is, amely szerint Dél-Koreában orvosok fejlődésre képes emberi magzatot állítottak elő, amit két osztódás után etikai és jogi problémák miatt megsemmisítettek.


HAZÁNK ESEMÉNYEIBŐL

A nagyvilág eseményeihez hasonlóak hazánkban is történtek. Sajnos itt is voltak természeti katasztrófák, pl. november végén–december elején súlyos árvíz a Felső-Tisza vidékén; történtek közúti és más balesetek, terrorcselekmények, és az ország lakóinak életét befolyásoló politikai események, mint a május 10-ei és 24-ei országgyűlési képviselő-, majd az október 18-ai önkormányzati választások.

A sok és sokféle eseményből íme néhány:

Január

3-án Szombathelyen a Markusovszki Kórházban hármas ikrek születtek. 7-én a Magas-Tátrában a Tupa hegycsúcsról lezúduló lavina maga alá temetett egy magyar turistát, aki a 1,5 m-es hóban megfulladt. 13-án negyedszer választották Puhl Sándort a világ legjobb futballbírójává. 22-én hírül adták egy magyar szabadalom születését, a 35 g súlyú, szemüvegre helyezhető tévéről. 25-én Siófokon meggyilkoltak egy 35 éves taxisofőrt. 26-án hallhattuk a hírekben, hogy a Békés megyei Doboz községet patkányok özönlötték el.

Február

7-én elhunyt a világszerte ismert asztalitenisz-bajnok, a 75 éves Sidó Ferenc. 11-én Budapesten, a Margit körúton merénylet áldozata lett Fenyő János ismert vállalkozó. 21-én döbbenetes baleset történt Budapesten a Lövőház utcában: a Mammut Üzletház építésénél szétszerelés közben eldőlt egy toronydaru, s a balesetben két munkás meghalt, két sérültet pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba. 22-én Pécsett 20,8 C-fokot mértek, ami rekordmelegnek számít februárban.

Március

1-jén viszont, a meteorológiai tavasz első napján 10-15 fokkal volt hidegebb, mint a februári enyhe napokban. A Dunántúlon többfelé havazott. 4-én Debrecenben egy férfi hasüregéből 38 kg-os daganatot operáltak ki. 13-án Kecskemét önkormányzata a vállalkozókra kivetendő esőadóról hozott döntést. 16-án Budapesten este 11 óra előtt pokolgép robbant Torgyán József ismert politikus lakásának közelében. 25-én a kaposvári kórházban egy 23 éves elmebeteg egyetemista férfi lelőtte 35 éves korábbi kezelőorvosát, mivel elutasította a tettes szerelmi közeledését. 28-án lerakták az Erzsébet téren az új Nemzeti Színház alapkövét. 31-én az osztrák–francia tulajdonú Sarkadi Cukorgyár összes dolgozóját elbocsátották.

Április

1-jén Körmenden brutális gyilkosság áldozata lett egy 11 éves kislány. 4-én 122 millió forintot rabolt el három álarcos Törökbálinton a Cora Áruházból. 11-én egy francia repülőgép kényszerleszállást hajtott végre a Ferihegyi repülőtéren, mivel a gép indiai utasnőjénél szülési fájdalmak jelentkeztek. A nőt a II. sz. Klinikára szállították, ahol megszülte csecsemőjét. 16-án hajnali négy órakor sztrájkba léptek a Hajdúsági Sütödék Rt. öt sütőüzemének dolgozói, mivel a cégvezető nem teljesítette bérkövetelésüket. 18-án Habsburg-esküvő volt Budapesten: a 25 éves Habsburg-Lotharingiai Margit pszichopedagógus a Mátyás-templomban esküdött örök hűséget gróf Piatti Benedek orvosnak. Az esküvő utáni fogadáson mintegy 500 úri vendég vett részt. 27-én Zuglóban fényes nappal tarkón lőttek és kiraboltak egy 53 éves nőt.

Május

1-jén éjfél előtt nem sokkal bomba robbant Szájer Józsefnek, a Fidesz-MPP alelnökének budapesti, Futórózsa utcai lakása előtt. 5-én debreceni cukrászok 40 méter hosszú túrós rétest készítettek, hogy bekerüljenek a rekordok könyvébe. 10-én a választásra jogosultak 56,27%-a járult az urnákhoz az országgyűlési választások első fordulójában. 21-én Lyukóbányán robbanás történt, amikor hegesztés közben felrobbant egy paxit; egy bányász meghalt, két munkatársa pedig megsérült. 23-án Balatonlellén a Honvéd futballcsapatot Zalaegerszegre kísérő szurkolók randalírozása tömegverekedésbe torkollott. Lövöldözés is volt, amelynek több sérültje került kórházba. Ugyancsak 27-én Vas megyében, Telekes községben a templomból elloptak egy 60 kg-os bronzharangot.

Június

3-án az M3-as út budapesti bevezető szakaszánál lévő benzinkútnál álarcos bandita rablótámadást hajtott végre egy pénzszállító gépjármű ellen. A jármű vezetőjét lelőtte, aki a kórházban belehalt sérülésébe. 7-én rekordmeleget mértek több helyen hazánkban. Sopronban pl. 34,9 °C-t, ami 1,3 fokkal haladta meg az 1945-ös rekordot. 15-én robbanás történt a Fidesz-MPP Lendvai utcai székházánál. Személyi sérülés nem történt, de jelentős anyagi kár keletkezett. 18-án megalakult az új Országgyűlés. A 88 éves Varga László korelnök, Fidesz-MPP-képviselő nyitotta meg az ülést, amely Áder Jánost választotta a T. Ház elnökévé, Göncz Árpád köztársasági elnök pedig Orbán Viktort megbízta az új kormány megalakításával.

Július

2-án nagy megdöbbenést váltott ki Budapesten az Aranykéz utcában a délelőtti órákban történt robbanás, amelynek négy halálos áldozata és több mint húsz sérültje volt. 3-án 79 éves korában elhunyt Gábor Miklós, a népszerű Kossuth-díjas színművész. 6-án az Országgyűlés 57,6%-os szavazattal miniszterelnökké választotta Orbán Viktort, akinek javaslatára 8-án Göncz Árpád köztársasági elnök kinevezte az új kormány minisztereit. 12-én Pintér Sándor belügyminiszter felmentette az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőit, köztük dr. Forgács László országos főkapitányt, városunk lakóját. 25-én kiszabadult és hazatért a Csecsenföldön elrabolt két magyar túsz: Dunajszky Gábor és Oláh István.

Augusztus

elején folytatódott az országban az igen meleg idő. 3-án Budapesten 36 °C fölé emelkedett a hőmérő higanyszála. 10-én búzát égettek a battonyai gazdák az alacsony felvásárlási ár miatt. 29-én Zebegény és Nagymaros között személyvonat ütközött a Csárdás expresszel, melynek következtében hatan súlyos, tizenegyen könnyebb sérülést szenvedtek.

Szeptember

3-án Hajdúhadházon a gyógypedagógiai iskolában egy tanárnő késsel megsebesített nyolc tanulót és három tanárt. 5-én az MSZP kongresszusa Kovács Lászlót választotta meg a párt elnökévé. 16-án Szegeden az orvostudományi egyetem gyermekklinikáján mellkasuknál összenőtt sziámi ikreket – Melindát és Izabellát – választottak szét. 19-én a nagy biztonsági intézkedések ellenére az Újpest–Ferencváros mérkőzés előtt összeverekedtek a két csapat szurkolói. 21-én Nyíregyházán egy szeretetotthonban szalmonellafertőzés következtében elhunyt két 80 éves nő.

Október

2-án félpályás útlezárással tiltakoztak a battonyai határátkelőhely előtt a békési gazdák a kormány agrárpolitikája miatt. 18-án megtörténtek az országban az önkormányzati választások. 23-án elhunyt hazánk legidősebb embere, a 109 éves Módos Istvánné, Virág Zsuzsi néni. 27-én elhunyt a 84 éves Tolnai Klári, kétszeres Kossuth-díjas színész, a magyar színművészet nagyasszonya.

November

4-én Battonyán az elégedetlenkedő gazdák “eltemették” a magyar mezőgazdaságot. 5-én súlyossá vált az árvízhelyzet a Felső-Tisza vidékén. 10-én egy budapesti építkezésnél öt emelet magasból lezuhant és azonnal meghalt az egyik építőmunkás. 14-én a Nagylengyelben történt gázkitörés miatt három Zala megyei községből 3000 embert telepítettek ki. 15-én a Szent János Kórházban neuro-pacemakert ültettek be egy férfi agyába. 17-én 83 órai megfeszített küzdelem után sikerült elfojtani a nagylengyeli gázkitörést.

December

4-én Miskolcon 2500 gr súlyú csecsemőt hozott világra egy 11 éves kislány. 10-én Karcagon három kisgyermek lelte halálát egy lakástűzben. 11-én az Ikarus mintegy ezer dolgozója tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot, mivel nem kapták meg a novemberi bérüket. Ugyancsak 11-én egy árverésen 70 millió forintért talált gazdára Szinyei-Merse: Park című festménye. 20-án kétezer hajléktalant látott vendégül egy tányér gulyásra Harrach Péter szociális és családügyi miniszter védnökségével a Magyar Televízió. 28-án Göncz Árpád köztársasági elnök kinevezte Deutsch Tamást ifjúsági és sportminiszterré. 30-án Hajdúhadházán egy asszony elvetélt három hónapos magzatját megették a kutyák.

31-én szilveszterezett az egész ország.