Nyitva volt az "Aranykapu"

Városunk hagyományossá való eseménye a karácsonyt megelőző vásár a Szabadság téren. Az ERVA Bt. Lilla Cukrászda kezdeményezésére és rendezésében első alkalommal 1994 decemberében rendeztek a kiskereskedők karácsonyi vásárt a Szabadság téren. Az "Aranykapu" elnevezésű vásárt az előző két év tapsztalata alapján 1996-ban is megrendezték, és három héten keresztül 24 egri, miskolci, sajószentpéteri és kazincbarcikai kiskereskedő portékáiból válogathattak ajándékot a vásárlók.

Az ünnepélyes megnyitóra december 3-án került sor, melyen szavalatokkal szerepeltek a Szabadon Szárnyaló Írók Rímfaragók Társaságának (SZIRT) tagjai, zanével az Újvárosi Általános Iskola tilinkósai, a Pollack Mihály úti Óvoda óvodásai gitár kísérettel gyermekdalokat adtak elő. A KAFA Kft. által adományozott, és hat óvoda óvodásai által készített díszekkel felöltöztetett karácsonfa, este a kapu és a sátrak színes égői, és különböző zenés, táncos szórakoztató programok árasztották a karácsonyi hangulatot. December 7-én a Pom-Pom együttes Télapó-váró gyermekműsorral, 14-én a DANCE-LAND együttes táncbemutatóval kedveskedett az érdeklődőknek és vásárlóknak, 22-én pedig a nagycsaládosokat karácsonyi csomaggal ajándékozta meg a polgármesteri hivatal és a rendezők.


A sikersorozat folytatódik
Pátrovics Géza súlyemelő Európa-bajnokságot nyert

A kazincbarcikai lakosú Pátrovics Géza 1994-ben az Ausztráliában rendezett veterán-világbajnokságon a 40-44 éves korosztály 59 kg-os súlycsoportjában öt világcsúccsal lett világbajnok. 1996. május 30-án a csehországi Havirovban ismét eredményesen szerepelt, és a 40-44 évesek mezőnyében, az 59 kg-osok súlycsoportjában Európa-bajnokságot nyert. Szintén 1996-ban Kanadában, Callinvoodban a Senior Világbajnokságon 2. helyezést ért el.
Havirovban városunkat érintő még egy siker született: a súlyemelő szakmai konferencia Kazincbarcikának ítélte a veterán Európa-bajnokság rendezési jogát. A várhatóan nagy érdeklődést keltő eseményre 1999-ben kerül sor.


1996. július 6-án

hunyt el a magyar népdalkultúra jeles tolmácsolója, kutatója, és tudója: Béres Ferenc. Alapítója volt a Honvéd Művészegyüttesnek. Műgyüjteménye értékes részéből 1967-ben alapította a Sárospataki Képtárat. A többszörösen kitüntetett énekművészre emlékeztek művésztársai, barátai és tisztelői 1996. december 7-én Budapesten a Gutenberg Művelődési Otthonban. Munkásságát Gergely Mihály a Művészetbarátok Egyesületének elnöke méltatta. Az est házigazdája Baranyi Ferenc költő volt.
Közreműködtek: Barabás Sándor, Borsodi Oláh Gyula, Gaál Gabriella, Hatvani Kiss Gyöngyi, Hegedűs Valér /zongorán/, Hollay Bertalan, Lipcsey Edit, Lukács Mónika, Póka Eszter, Szentendrey Klára és Talabér Erzsébe.

- Széplaki


A kor bora

Lassú léptekkel ballagok
szótalan
Nézek, hallgatok.
Gyűl bennem, erjed a ma
mint a bor. Kiforr a kor
itala.
Nem cukrozom, nem derítem
ha megérett megmerítem
poharam.
Iszom, s kínálom azt ki kéri.
Lesz aki keserűnek érzi
de hiszem, hogy megérti
ilyet termett a kor.

Vékony Sándor