A közlekedés újdonságai

Új benzintöltő állomás

A Jószerencsét úton a BorsodChem felől az Újvárosba érkezőt ma már esztétikus és rendezett környezet fogadja. Július 1-jétől üzemel ugyanis városunkban a Mátyás király úton, az ÉPFU volt telephelyének egy részén a Shell 116. sz. töltőállomás. A létesítmény kivitelezése tavasszal kezdődött el és június elejére befejeződött.

A hét minden napján, éjjel-nappal üzemelő töltőállomáshoz négy kútoszlop tartozik, amelyek mindkét oldalon kiszolgálják a vevőket. Van egy teljesen automatizált autómosó és porszívó, amely egy időben két járművet tud tisztítani, továbbá egy 80 m2-es bolti eladótér. A boltban gépjárműalkatrészeken és ápolási cikkeken kívül étel- és italautomaták révén ételhez, üdítőhöz, kávéhoz, édességekhez juthat a vásárló. A töltőállomás üzemanyag-választéka 91-es, 91 K-s, 95-ös és 98-as ólommentes, 98-as ólmozott benzinből és gázolajból áll. A létesítményt 10 dolgozó üzemelteti.

Mezey István grafikája

 

 

 

 

 

Épületfelújítás és -bővítés a buszpályaudvaron

Az 1974 óta üzemelő autóbusz-pályaudvarra már ugyancsak ráfért a felújítás. Erre 1996-ban kerített sort és fordított pénzt a Volán Rt., egyúttal a forgalmi épület bővítését is végrehajtva. A bővítést - Almási Zoltán barcikai üzemigazgató szerint - két körülmény indokolta. Az egyik az, hogy az APEH előírására 1996. jan. 1-jével valamennyi helyi és helyközi autóbuszt számítógépes jegyváltóval látták el. Ezzel a jegyváltást és -elszámolást naponta tudják ellenőrizni, és a forgalmi helyzetről gyors információt tudnak szerezni. Ehhez folyamatban van számítógépes rendszer telepítése a bővített épületben. A bővítés másik oka az volt, hogy az ormosbányai forgalmi irányítórészleget megszüntették, s onnan a feladattal együtt a személyzet is a kazincbarcikai pályaudvarra került.

Új, korszerű autóbuszok

Kis lépésekkel ugyan, de megkezdődött az autóbusz-állomány korszerűsítése. Két új autóbusz a bizonyíték erre. Az egyik egy húsz- személyes Hyunday típusú, dél-koreai gyártmányú autóbusz, amely a Pincesoron közlekedik /9-es járat/ és a 3-as /vasútállomás/, valamint a 6-os /Ó-város/ némely járataként is üzemel. E busz megvásárlásához a pénzt a városi önkormányzat adta. A másik egy Scania típusú, kényelmes és esztétikus autóbusz, amelyet a Kazincbarcika-Debrecen vonalon állított üzembe a Volán Rt.

Leállósávok a Tardonai úton

A Herbolyára közlekedő autóbuszok eléggé zsúfoltak, mivel sok barcikai veszi igénybe a Tardona-völgyben, vagy a Terv-táró környékén lévő kiskertjének megközelítéséhez. A nagyobb befogadóképességű csuklós busz beállításának akadálya az út keskeny volta és leállósávok hiánya. Az akadály elhárult, mivel a B.-A.-Z. Megyei Területfejlesztési Tanács 6,7 millió forint pályázati támogatást nyújtott a helyi önkormányzatnak, amely a kivitelezési költség 20%-ával járult hozzá a 13 leállósáv megépítéséhez.

Felújított és új buszmegállók

A városi önkormányzat 1996-ban majdnem kétmillió forint ráfordítással 23 darab autóbuszvárót újíttatott fel. Ennek során kicserélték a már töredezett hullámpalát, pótolták a paddeszkákat, elvégezték a várók szigetelését, festését és mázolását. Az új benzintöltő állomás építésével egy időben a Shell az állomás közelében két új busz-várót létesített. (Az esztétikus üvegfalú várók sajnos hamar vandál rongálás áldozatául estek.)