A Városszépítő Egyesület munkája 1996-ban

Az évet februárban közgyűléssel kezdtük, amelyen a vezetőség beszámolt az 1995. évi munkáról, elfogadtuk a gazdasági beszámolót és szépszámú jelen lévő tag és érdeklődő javaslatai, ötletei alapján elkészítettük a munkatervet.

A tavasz folyamán elindítottunk a városi televízióban "Zöld percek" címen egy sorozatot, mellyel az volt a célunk, hogy ötleteket, javaslatokat adjunk, hogyan tehetnénk szebbé környezetünket, városunkat. Sajnos ez a sorozat nem egészen úgy sikerült, ahogy mi képzeltük. Igazi siker volt viszont júniusban az a városszépítő tábor, amelyet a Ságvári Endre Gimnázium diákjai részére szerveztünk.

Nagy segítséget kaptunk ehhez Petróczi Gábortól, a gimnázium igazgatójától és tanáraitól. A diákok szorgos munkájának jutalma a billatárói táborozás volt. Az Egressy Béni Művelődési Központ igazgatója, Sajó Attila ingyen biztosította a szállást, és minden segítséget megkaptunk a polgármesteri hivataltól és az Arborétum Kft.-től is. A táborban az esti szalonnasütés, a lovaglás igazi élményt adott diáknak, tanárnak egyaránt.

Reméljük, hogy a virágot ültető, parkokat ápoló gyerekek sajátjuknak érzik majd azokat, óvják munkájuk eredményét és talán kevesebb lesz a kitépett virág, kitaposott palánta.

Még a tavasz folyamán hirdettük meg a "Legvirágosabb" versenyt, melynek eredményhirdetésére október elején került sor. Dr. Király Bálint, városunk polgármestere 60.000 Ft-tal támogatta egyesületünket, így lehetőségünk volt az oklevelek mellé szerény összegű vásárlási utalványt is adni. Jó érzés volt ünnepelni, együtt tölteni a délutánt azokkal, akik a mindennapok rohanásában, zaklatott világunkban is megtalálják a módját, hogy egy kis szépséget, nyugalmat csempésszenek be a mindennapokba, egy virágos ablakkal, egy muskátlikkal teli erkéllyel vagy egy tenyérnyi kis virágoskerttel a szürke betonfalak tövében.

Gonda Ferecné
A városszépítő Egyesület elnöke