BorsodChem - mozaik

Eseménydús volt az 1996-os év is városunk legnagyobb társaságánál, a BorsodChem Rt.-nél. A sok-sok esemény közül idézünk fel néhányat az alábbi összeállításban, dátum szerinti sorrendben.

Február 15.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) tájékoztatót tett közzé a BorsodChem Rt. /BC Rt./ nemzetközi részvénykibocsájtásáról. A nemzetközi kibocsájtás részeként értékesítendő Globális Letéti Igazolások (GDR-ok) értékesítési ára 12,45 USD, melynek alapján a nemzetközi kibocsájtás összege 55 millió USD. Az ÁPV Rt. összesen 4 millió 650 ezer darab részvényt bocsájt ki, amelyől 600 ezer darabot a BC Rt. dolgozóinak ajánlott fel. A belföldi kibocsájtási ár 1800 forint részvényenként.

Március

Befejeződött a BC Rt.-nél a munkavállalói részvények jegyzése. A felajánlott 600 millió forintos munkavállalói részvénycsomagot jelentősen túljegyezték. A 4080 jegyzésre jogosult alkalmazott háromnegyede az első két nap lejegyezte a felajánlott részvényeket. Ezek után a belföldi nyilvános részvényjegyzés is rekord idő alatt, túljegyzéssel zárult.

Március 21.

A BC Rt. részvényeit bevezették a Budapesti Értéktőzsdére, illetve jegyezhetők a részvények a Londoni Értéktőzsdén is.

Április 26.

A második legnagyobb vegyipari társaság, a BC Rt. és a legnagyobb, vegyiparra szakosodott cseh külkereskedelmi társaság, a CHEMAPOL, hosszútávú együttműködési megállapodást írt alá. A cseh külkereskedelmi cég továbbra is előnyben részesíti a BC Rt.-nek való szállítást. E megállapodás szerint a BC Rt. anilin ellátása, amely az MDI-gyártás egyik legfontosabb alapanyaga, 2001. jan. 31-ig folymatosan biztosítva lesz.

Június 1.

Elkezdődött a cég szociális és adminisztrációs létesítményeinek korszerűsítését és bővítését szolgáló öt éves program, melynek előirányzata 1 milliárd forint. A program keretében elsőként a 800 fős öltöző felújítására kerül sor még 1996-ban.

Szeptember 4.

Megkezdődött a PVC-V. próbaüzemelése. A 1,5 milliárd forint beruházású teljesítmény annak az 1995-97. évi beruhásái programnak részeként valósult meg, mely a fő termelő vertikumok intenzifikásálát szolgálja. A fejlesztés eredményeképpen a BC Rt. PVC-vertikumának kapacitása 210 kilotonnáról 250 kilotonnára nőtt. A fejlesztés további eredmánye, hogy javul a társaság biztonságtechnikai, termékminőségi és környezetvédelmi pozíciója. A PVC- gyártás kapacitásának növelésével a BC Rt. Közép-Kelet-Európa legnagyobb PVC-gyártó társaságává vált.

Szeptember 9.

A BC Rt. Budapesten sikeres szállítói találkozót szervezett, melyen mintegy 40 olyan cég képviselői vettek részt, melyek a társaság termékeinek előállításához szükséges alap-, segéd- és csomagoló anyagokat szállítanak. A találkozó résztvevőit tájékoztatták a társaság céljairól és annak eléréséhez szükséges követelményekről. Megismerhették a szállítók a minőségbiztosítás szerepét a beszerzésben, és a szállítók, alvállakozók minősítésének BorsodChemes gyakorlaták is.

Szeptember 18.

A Társaság Budapesten a Hotel Aquincumban Vevőtalálkozót rendezett, amelyen 12 ország mintegy 60 képviselőjét Kovács F. László, a BC Rt. elnök-vezérigazgatója köszöntötte, majd előadások hangzottak el a PVC gyártásáról, a PVC világpiaci és hazai helyzetéről, a cég minőségpolitikájáról és értékesítési tevékenységéről. Az előadások után e kérdéseket a résztvevők szakmai konzultáción vitatták meg, majd pedig városnézésen vettek részt.

Szeptember 25-26.

Budapesten a Hotel Kempinskiben a Világ PVC-gyártóinak Konferenciáját rendezték meg, amelyen Amerika, Ázsia és Európa minden jelentősebb PVC-gyártója képviseltette magát. A konferencia középpontjában a PVC-gyártás környezetvédelmi és biztonságtechnikai kérdései álltak.

Október 5.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelési Rt. (ÁPV Rt.) a még állami kézben lévő 17,1%-os BorsodChem Rt.-s részvénycsomagból 11,6%-ot zárt körben értékesített, így a társaságban lévő tulajdonosi részarány 5,4%-ra csökkent.

Október 22.

Kettős ünnepség színhelye volt a BorsodChem Rt. Az ünnepségre a részvénytársaság megalakulásának 5. évfordulója, továbba a PVC- és a Poliuretán-gyár bővítésének befejezése adott okot.

November 4.

A BC Rt. hangversenyt rendezett a Radnóti Miklós Művelődési Házban, a régióból származó fiatal művészek támogatásának és hagyományteremtés céljával. A rendezvény előadója volt Bánffy György színművész, továbba Boros Géza, Bócz Annamária, Fodor Beatrix, Kerényi Judit és Máté Zsuzsa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendékei.

November 7.

A BC Rt.-be látogatott dr. Arnold Mihály tábornok, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka és Rozsnyai Géza alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves Megyei parancsnoka. A látogatásra az adott alkalmat, hogy a BC Rt.-nél az új vámtörvény-adta lehetőséggel élve, állandó vámfelügyelet létesült. A találkozón Kovács F. László elnök-vezérigazgató beszámolt arról, hogy a Társaság eleget tett a törvény előírásainak és fontos kérdésként kezeli a vámszabályok betartását arra való tekintettel, hogy termékeinek 60%-a kerül exportra.

image76.jpg (20356 bytes)