Kisebbségkutatás -  11. évf. 2002. 4. szám

Ukrán nyelvű irodalmi folyóirat indult Lengyelországban

Varhol, N.: Svâto i dlâ ukrainciv Pol'si. = Duklâ, 50. ič. 2002. 4. no. 71-72. p.

 Lengyelországban 350 ezer ukrán és 100 ezer lemák (ruszin) él. Ez a kisebbség 1947-től hosszú ideig zaklatásoknak és az ország északi régióiba történő áttelepítésnek volt kitéve, ami azonosságtudatának fejlődését igencsak hátravetette.

      Ezek a körülmények különösen nagy jelentőséget kölcsönöznek az ukrán-lemák kisebbségi lét valamennyi pozitív jelenségének, így nem utolsósorban annak is, hogy ukrán nyelvű irodalmi folyóirat indult az országban. Az Ukrán Irodalmi Köz (Ukrains"kij Literaturnij Provulok) címen megjelent folyóirat régóta folyó kísérletezések örvendetes végkifejlete. Ez az elegáns küllemű nemzetiségi lap végre fórumot biztosít a lengyelországi ukrán-lemák költők, prózaírók, valamint egyéb "filoszok" számára, akik eddig csupán a Mi Szavunk (Naše slovo) heti magazinban publikálhattak. (Legfeljebb - baráti alapon - a szlovákiai Duklâban.)

      Az új folyóirat túlnyomó része a lengyelországi ukrán költők verseit tartalmazza, illetve megjelent köteteit ismerteti-méltatja. (Noha 1990 óta az országban nincs dotált kötet, csak pénzhiány, mégis viszonylag sok az új verskötetek száma.) A következők szerepelnek a kiadvány lapjain: O. Laps'kij, M. Lučak, I. Zlatokudr, I. Kirizzk, T. Karabovič, S. Anovič, U. Mihalâk, A. Leončuk, St. Trohanovs'ka, a lemák V. Graban és U. Gavriluk. A nézetek rovatban érdekes A. Andrusiv tanulmánya, amelyben a szerző szerint emigrációban az azonosságtudatot csak anyanyelvű versekkel lehet kifejezni, miközben egy-egy emigráns, "óhazával" foglalkozó prózája hatásos lehet a befogadó ország nyelvén is. Példaként A. Mel'ničukot hozza fel, akinek ukrán témájú munkája angol nyelvű bestseller lett. A "versközpontúság" nyilvánvalóan csak az első szám anyaggyűjtési nehézségei számlájára írható. A szerkesztőségi ígérvény (a szerkesztőbizottság elnöke T. Karabovič, titkára L. Pušak) szerint ui. a szellemi életben hiánypótló folyóirat egyaránt fog közölni verset, prózát, fordításokat és recenziókat.

 

 Futala Tibor

 

Vissza