Kisebbségkutatás 9. évf. 2000. 3. szám

Cseh történészek vitája az első világháború előtti cseh-német viszonyról

Kárník, Zděnek: Slovo k diskusi o Karabundově Otázce česko-německé v předvečer Velké války i otázkám až současným.= Český časopis historický, 97. roč. 1999. 3. no. 582-588. p.

Az idősebb cseh történész-generációhoz tartozó Karel Karabunda A cseh-német kérdéshez a Nagy Háború előestéjén c. művét az itt referált hozzászólás szerzője, Zděnek Kárník szerkesztette és vezette be. A kötetet két fiatalabb történész, Milan Hlavačka és Luboš Velek recenzeálta a Český časopis historický 1998. évi 2. számában (405-408).

A recenzió több ponton is érint olyan kérdéseket, amelyek a cseh historiográfiában tisztázásra várnak:

A vitában - előszava révén - érintett hozzászóló megállapítja, hogy az eddigi cseh kutatási eredmények alapján bízvást ki lehet zárni, miszerint a pánszláv eszméknek akkora erejük lett volna, hogy azok lelki fegyverként képesek lettek volna a monarchia szétverésére. Ez az egész egy rosszhiszemű idegen legenda. E tekintetben a régi történész-generációt nem lehet elmarasztalni.

A német érdekek (főként a birodalmiak) valóban közrejátszottak a megegyezés elmaradásában, ám az idősebb cseh történészek közül soha senki nem írta le, hogy benne csak és kizárólag a németek lettek volna hibásak. A cseh szempontok valóságnak megfelelő interpretációja még nem hazafiaskodás, nem nacionalizmus.

Az iménti gondolatok arról tanúskodnak, hogy az idősebb történészeknek - legalábbis a hozzászóló meggyőződése szerint - nem lehet nyakába varrni olyan állásfoglalásokat, amelyek mindmáig akadályoznák pl. a hatodfél évtizede vajúdó szudétanémet-kérdés napirendre tűzését és valóban tudományos kutatását. Kárník ezért a legteljesebb határozottsággal utasítja vissza két ifjabb recenzensének következő mondatát: "E vonatkozásban kevésbé terhel bennünket az idősebb cseh történész-generációra olyannyira jellemző történeti örökség, az, amely véleményünk szerint az eddigi történeti irodalom és forrástanulmányok alapján túlságosan élesen fogalmaz."

Az igencsak súlyos, mondhatni: egész Európa sorsára kiható cseh-(osztrák)német kérdéseket - mint a történeti problémákat általában - nem szabad a napi érdekek nézőpontjából kezelni (így pl. a cseh-német történelmi kiegyezést kívánók nézőpontjából se), illetve a nemzedéki felelősség síkjára terelni azt, aminek nincs ilyen vonatkozása.

Fordította: Futala Tibor

Vissza