FĹ‘oldal

Korunk 1932 December

A fizika és orvostudomány

 


A modern fizika eredményei két félekép alkalmasak orvosi használatra: először a gyógyítás, másodszor a betegvizsgálási módszerek, áltálában a. biológiai folyamatok megjavítása céljából. A szervezetre ható új fizikai módszerek közül első helyen említhetők az elektronok, a Herz-hullámok és az ionok.


Az új besugárzások. Az orvostudomány az X sugarakat számos téren alkalmazza. Szervezetre gyakorolt hatásuk azoknak az elektronoknak köszönhető, melyeket az emberi testbe való behatolásuk eredményez. Az utolsó években, az atom felbontására irányuló kísérletek alkalí-miával több millió Volt feszültségű elektronokat hoztak létre mesterségesen. Ezek az elektronok az X sugarakkal szemben számos előnnyel rendelkeznek: energiájuk sokkal erősebb; irányithatók; koncentrálhatók a szervezet valamely meghatározott pontjára anélkül, hogy a közbeeső szöveteket, amelyeken áthaladnak, tönkretennék stb. Berlini kísérletek igazollják, hogy a felületi rák tökéletesen gyógyitható az előbbi sugarak elenyészően rövid tartamu alkalmazásával. Ezen a ponton tehát, igen jelentős eredmények várhatók.


A hullámok a magas besugárzások alkallmával nemcsak felmelegitik a szervezetet, (diathermia) hanem még egy speciális hatást is előidéznek. Bizonyos betegségek hordozói (pl. a tetanuszé) nagyon reagálnak a Herz-féle hullámokra, ugyanakkor más besugárzásokkal szemben közömbösek. Nagyon valószínű, hogy ennek valami, nem is rendkívüli jelenség az oka s a megfelelő hullámhossz megtalálása után speciális hatást lehet majd gyakorolni bizonyos szervekre anélküli, hogy a szervezet más részét veszélyeztetnőnk. Az a lehetőség viszont, hogy az atmoszférát határtalan mennyiségű pozitiv és negatív elektromos töltéssel lehet teliteni, nyilvánvalóan lényeges befolyást igér a szervezetre, mint azt Dessauer kísérletei, valamint Keller és Fürth prágai kutatásai igazolják.


A Gourvitch-sugarak. Még lényegesebb eredményeket lehet várni, ha a fizikai laboratóriumokban használt finom mérési módszereket átviszik a biológia és az orvostudomány területére. Bizonyos biológiai jelenségeket a kémiai anyagok s az azokban rejlő energiák végtelen kis mennyisége jelllemez. Ezért állapították meg a Gourvitch-sugarak tanulmányozásakor, hogy ezek minden ponton a higany lámpák által létrejött ultraviola sugarakhoz hasonító sugarak, de intenzitásuk ezer milliárdszor kisebb. Már pedig tudjuk, hogy a fermentumok, toxinek és hormonok mily elenyésző mennyiségétől függ a szervezet szabályos működése.


Az utolsó 25 esztendőben a fizika az atomokat és az elektronokat tanulmányozta. E célból végtelen finom módszert dolgozott ki, amellyel az atomokat és elektronokat izolálhatta. Ugyanez a módszer alkalmazható a biológiában és az orvosi diagnózisban is.


A Gourvitch-sugarakat csak annak a műszernek a segítségével fedezhették fel, mely mindazokat az elektronokat megszámlálta, melyek a Gourvitch-sugarak hatásának kitett aluminium lemezből kisugároztak. Különben nincs is szükség különösen iskolázott megfigyelőre a mérések végzésekor. Az ellenőrző műszer automatikusan jegyzi a levált elektronok számát s a figyelő csak felveszi e jelzéseket. Menynyiségileg csak így tanulmányozhatták azokat az eddig felfoghatatlan kisugárzásokat, melyek a szervezetben végbemenő kémiai reakciókat kísérik.


A modern fizika, mint ismeretes, igen nagy eredményeket ért el a mágneses és elektromos jelenségek révén létrejött hangerősítés terén. Ismeretes az is, hogy a rádió jelek nem csak több ezer kilométer távolságból foghatók, de még akkor is, ha már háromszor körül futották a földet. Hangerősítő segítségével viszont több hang közül külön vehető hang, amelynek a kiemelése fontos. Ha számításba vesszük a fiziológiai hatások gyengeségét, világos, hogy ezek megerősítése fontos előnyöket biztosit a kutatásban és az orvosi diagnózisban.


Villanyáramot létrehozó photo elemekkel, megvilágitás esetén, úgy az elemiek száma, mint a leggyengébb fény regisztrálható, Igy találta fel G. M. Frank az ugynevezett nephellomctert, melylyel a bakteriumok növését, a vérsejtek számát, stb. mérik.


A laboratóriumokban nemcsak oly műszerek Vannak, melyek a fényt szedik szét, de olyanok is, melyek a hangokat bontják elemeikre. A vizsgáló orvos fülét a tudomány rövidesen olyan készülékkel helyettesíti, mely valamely meghatározott zörejt, több más zörej összeségéből a legnagyobb határozottsággal és pontossággal lemér, mint ahogy pl. a spekitográf jelzi valamely vitamin jelenlétét.


A biológiai jelenségek fizikai tanulmányozását illetőleg csak a kezdet kezdetén vagyunk s csak ha már ismerjük a szervezet fizikai és kémiai jelenségeit, fedezzük fel azokat a momentumokat, melyek az élő anyagot meghatározzák. Mindaddig u. i. lehetetlen tanulmányozni és megérteni az embert, mig nem ismerjük azoknak a jelenségeknek és energia átalakulásoknak a természetét, melyek a szervezetben végbe mennek. E célból le kell rontani azokat a falakat, melyek a fizikát és kémiát a biológiától és az orvostudománytól elválasztják, hogy minden a tudomány rendelkezésiére álló eszköz az ember megismerésére és a betegségek gyógyitására használódhassék fel. (Bécs) (P.L)


 


Vissza az oldal tetejére