Főoldal

Korunk 1932 Április

A nemzeti szocialistáknak nőprogramjuk is van!


Mándy Teréz

 


A nemzeti szocialista, mozgalom térhódításának alapja az, hogy a társadalom minden rétege számára megtalálta a maga hathatós frázisait. A náci-program egyaránt szól az ipari és mezőgazdasági proletáriátushoz, iparosokhoz, kereskedőkhöz, kisbirtokosokhoz, nagybirtokosokhoz, gyárosokhoz, alkalmazottakhoz, férfiakhoz és nőkhöz, felnőttekhez és gyermekekhez, diákokhoz és ifjúmunkásokhoz. Forradalmi és ellenforradalmi jelszavak egyvelege ez. Dehát — amint a most lefolyt elnökválasztás is bizonyitja: hat, mert mindenki nyelvén beszél, mindenkinek beigéri a neki legkellemesebb megoldást.


Mert mi más is kell pl. a kenyérkereső munkát amugyis és még mindig átmeneti állapotnak tekintő nőknek, minthogy eltiltsák őket a munkától? Mi más kell a társadalmi munkába alig félszázad óta bekapcsolódott Gretchen típusnak, mint a családi tűzhely romantikája? — a nácinőprogram eltiltja a nőket többek között pl. a gépírónői és könyvelői állásoktól — és hát melyik nő ne hagyná ott szivesen az irodai robotot? Hogy a náci-nőprogram a női foglalkozásokat a tanitónői, betegápolói, gyermekorvosi és mezőgazdasági munkára szorítja, hogy a nácionál-szocialistáknak nincs nőjelöltjük, hogy Hitler csak a házassággal állampolgárositja a nőket, — hogy a program a politikai és gazdasági életből ismét a családba szorítja, az szinte mindegy, a Hugenberg filmeken felnevelkedett nők nagy hányadának. Mert csak így magyarázható meg, hogy Hitler választóinak csaknem kétharmada nő. Az) utolsó statisztika szerint pl. Berlinben 194.866 férfivel szemben 284.122 nő szavazott Hitlerre. — Hitlerre! aki a legreakciósabb álláspontot képviseli a nőkérdésben. — „Mein Kampf” cimű könyvében pl. kifejti, hogy a nőnevelés egyedüli célja az anyaságra való előkészítés — tehát a testi és nem a szellemi képzésre kell gondot fordítani. — Lehet, hogy a testi képzés kihangsulyozásával Hitler lelki szeme előtt a fasiszta amazon lebegett. Dehát, erről nem szól az elmélet! A nők katonai szolgálatra képzése csak leplezetten, de annál intenzivebben folyik. — És nem szól a nőt a családba visszaszorító program arról a gazdasági kényszerhelyzetről, mely a nőt a termelési processzusba kapcsolta, sem a férfi néhánymárkás jövedelméről, melyből aligha jut a nő eltartására és nem szól arról a női pluszról se, amely kiszorult az eltartottság kényelméből. A náci-lapok csak azt harsogják, hogy „a nőt az Uristen is szerelemre és háztartásra teremtette.” Sőt! — a náci-pártpap Féder szentnek nyilvánítja a nő „szolgáló” — jellegét. — „A nő feladata, hogy szép legyen és gyermekeket szüljön, amint a madárnőstény is tetszelegve várja fészkében az ellenséggel viaskodó, táplálékkal hazatérő hímet” — mondja pl. Goebbels, az egyik náci-apostól. De a tetszelgésnél „komolyabb” feladatot is ruháznak a náci-lapok a nőkre: „a nő főfoglalkozása az legyen, hogy fiát hősnek nevelje és harcra buzditsa.” — A másik „komoly”, a nőkre háruló feladati pedig a fajtisztaság ápolása. Maga Hitler fejti ki egy cikkében, hogy a szexuális élet egyedüli célja a tiszta faj fenntartása. Ennek a szellemnek megfelelően; 1932 január 1-től rendelet lépett életbe, mely a náci-védőrség, S. S. (Schutz-Staffel) minden tagja számára kötelezővé teszi, hogy házassági szándékát 3 hónappal előbb a fajvédő irodának jelentse be. A házassági kérvényhez mellékelni kell: a házasulandók leszármazási táblázatát, egy-egy orvosi- és erkölcsi bizonyitványt.


— Aki a fajiroda határozata ellenére házasságot köt, az SS.-ből kizáratik! — Érdekes, hogy a harmadik birodalom valláserkölcsi konzervativizmusa nem kiván a monogámia álláspontjára lépni. A házasságtörést a náci-felfogás csak akkor nyilvánitja bűnnek, ha az a fajtisztaságot sérti — ha a német nő vagy a német férfi feketékkel, sárgákkal, zsidókkal, stb. lép szexuális kapcsolatba. Nem a törvénytelen gyereket, hanem a gyermektelen nőt kívánják megbélyegezni! — Az abszolút fajtisztaság megvalósítására az egyik náci-tudósnak, Wilibald Henschelnek igen népszerű teoriája van: Zárjanak be 10 szakértő által fajtisztának nyilvánított nőt és 1000 fajtiszta férfit egy emberkertbe — és hát szaporodjanak! — Számítása szerint 800 ilyen emberkertben évenként 100.000 fajtiszta embert lehetne kitermelni. — A harmadik birodalomban természetesen a magzatelhajtás a legnagyobb bűnök egyike volna. Stemmler a náci-fajteoretikus pl. meg is állapítja, hogy a születések természetellenes csökkentése csak egoizmusra, csak kényelmese égi álláspontra vezethető vissza. Ebben a szellemben keletkezett a Reichstagnek máris benyujtott náci-törvényjavaslat, mely szerint az, aki a német nép természetes szaporodását mesterségesen megakadályozza, — vagy szóban, nyomtatásban, képen, stb, amellett agitál, az fajárulást követ el — és börtönnel, sőt! halállal büntetendő.


A Hitler-paradicsomban tehát a szexuális élet a legélesebb kontroll alatt állna, az anyaság Mussolini népességi-politikájának mintájára tisztán a náci-imperializmus eszközévé válna. — De, akit ez talán elriasztana Hitlertől és a harmadik birodalomtól, annak a náci-lapok időnként felfestik a marxista-veszélyt, a szovjetnő „baromi” sorsát — merthát a bolsevizmus a kollektivizálást szexuális értelemben is megvalósítja! — „Oroszországban a nő köztulajdon, nemi-állat, mely a közösségek (központi háztartások) szabad prédája. Gyermekeit elragadják tőle, „gyermekkaszárnyákba” cipelik, hol istentelen nevelésben részesülnek. — A családi élet évezredes meleg „harmóniáját” a bolsevizmus teljesen megszüntette, az apa-anyagyermek fogalmat kiküszöbölte. Közömbös „idegen”: elvtárs és elvtársnői, ott mindenki. — „Németasszony! válassz tehát, hogy anya, feleség — vagy bolsevista elvtársnő akarsz-e lenni?”


— hangzik a felhívás egy-egy ilyen cikk végén. — És a német asszony választ! — az 5,024.401 K. P. szavazat bizonyítja, hogy a náci-frázisok bombasztja mégsem téveszthette meg a nőknek mindegyikét. (Budapest)


 


Vissza az oldal tetejére