Korunk 1931 Március

Az orosz vallásellenes mozgalmak

 


Az orosz vallásellenes mozgalmak


 


Az a nagy fellendülés, amely Oroszországban az öt-éves gazdasági terv révén tapasztalható, természetesen nagy átalakulási folyamatot indított meg a széles orosz néptömegek ideológiájában is, A talajt, melyből ma az orosz dolgozók ideológiája fakad, traktorok szántják át mélyen s a kollektív-gazdaságok dinamitja robbantja. A különböző tömegmozgalmak közül a legerőteljesebb talán a vallás-ellenes mozgalom, E mozgalom alapvető oka abban keresendő, hogy Oroszország indusztrializálásával s a modern technika hallatlan arányokban való térfoglalásával a dolgozók felszabadították magukat az elementáris természeti erők hatása, illetve az ezzel összefüggő vallási befolyás alol. Kizárólag ebből és nem másból magyarázható az a széles és mély szociális változásokat előidéző mozgalom, mely legpregnánsabban az úgynevezett Istentelenek


Egyesülésében jut kifejezésre.


Az Istentelenek-Egyesülése önkéntes szervezet s soraikat nem a felekezetnélküliek, hanem azok alkotják, akik a vallásos befolyásolás ellen tudatos aktivitással küzdenek.


A tagok 50 százaléka munkás, 20 százalék alkalmazott és 30 százalék paraszt. Az egyesülés nem részesül semmiféle állami támogatásban s kizárólag tagsági díjaiból él. Az 1929. év utolsó hónapjaiban való hirtelen növekvés arra vezethető vissza, hogy napi események révén ekkoriban a széles tömegek előtt mind nyilvánvalóbb lett a vallás társadalmi szerepe azokból az esetekből kifolyólag, hogy nagyon sok vallási-közösség tanaival tudatosan a szovjetek gazdasági és kulturpolitikai intézkedései ellen dolgozott. 1930 folyamán az Istentelenek Egyesülésének mozgalma még nagyobb arányokat öltött s nem mult el nap, hogy számos új csoport ne keletkezett volna a munkások és parasztok ezreinek csatlakozásával.


A mindegyre növekvő orosz vallásellenes hangulatot nagyon növelik a vallásellenes irodalmi publikációk is, melyeknek példányszáma egyre nagyobb. Igy például az Istentelenek Egyesülésének központi orgánumának a Besbojnik-nak (“Az istentelen”) példányszáma a mult évben 150 ezerről 350 ezerre emelkedett. Ugyanennek a lapnak illusztrált melléklete 30 ezer példányban jelenik meg. Az a propagandamunka viszont, amely tételesen foglalja magában a valláselleni küzdelem pontjait, másfél év alatt öt kiadásban több mint 250 ezer példányban fogyott el.


Az orosz vallásellenes mozgalmakat persze erőteljesen támogatják a különböző vallási ünnepek alkalmával kiadott röpiratok. Karácsonykor és husvétkor három és öt millió példányszámban jelennek meg egyes röpiratok. Ezeken a központilag szervezett kiadványokon kívül még egy egész sereg lokális vallásellenes lap és folyóirat jelenik meg, még pedig nemcsak orosz nyelven, hanem a legnéptelenebb nemzeti kisebbségek nyelvén is.


Az Istentelenek Egyesülése nemcsak szóban, vitákban és előadásokban űzi propagandáját, hanem részt vesz minden közéleti, kulturális mozgalomban s így ugyan úgy agitál elveiért a választásokon, mint gabonabetakarításkor vagy vető-kampányok alkalmával; minden olyan esetben tehát, amikor vallásos elemek tevékenységüket a mai orosz alkotmány rendelkezései ellenére kifejthetik. Az Istentelenek Egyesülésének munkája természetesen egy nagyon széleskörű oktatómunkával társul, amely az analfabetizmus leküzdésétől kezdve a természettudományi felvilágosításig minden oktató és nevelő munkát felölel. Az utolsó időben nagyon sok vallásellenes munkás- és paraszt-egyetem keletkezett. Ezek az egyetemek másfélévi turnusokban olyan funkcionáriusokat képeznek ki, akik azután a propagandamunkát végzik az egyesülés eszméinek érdekében. (M. M.)


 


Vissza az oldal tetejére | |