Korunk 1931 Február.

A polgári tudomány

 


Csodálatos, hogy mily nagy tud lenni a dolgok tétlenségi nyomatéka, mely szívósan meg tartja őket az egyszer elindult úton, akkor is, amikor már semmi értelme sincs többé azon az úton járni. Vannak kutatási ágak, egész tudományok, amelyeknek valamikor volt értelme — valamire szolgáltak az adott társadalmi adottságok között, valamilyen osztályerő kifejezései voltak — azóta régen megszűnt ez az adottság, annak az osztálynak se szolgálnak, melynek érdekében keletkeztek s mégis a megszokás hatalmánál fogva mennek tovább s emberek, komoly tudósképü bácsik komolyan foglalkoznak kérdésekkel, melyek ma a világon senkit sem érdekelnek, azt sem, aki a pénzt adja rájuk: a mai államot. A következőkben néhány példáját mutatjuk annak, hogy mennyire elidegenedhetik a tudomány az élettől s milyen haszontalan teherré válhatik egy társadalomban, mellyel semmi közösséget se vállal.


A „Notgemeinschaft der deutschen Wissenschaft” statisztikát közöl azon összegekről, melyekkel a német birodalom tudományos kiadványokat támogat. A legnagyobb összegü támogatást a theológia kapja s a theológikus-egyházi vizeken evező bölcselet. A jelentés évében theológiai munkák kiadását 129.995 márkával, filozófiai művekét 32.657 márkával támogatta az állam. Történelmi művek kaptak 155.633, modern filológia 121.815, biológia művek 47.395, a fizikai művek 12.120 márkát. De a theológia ennél tényleg sokkal nagyobb állami támogatásban részesül, mert a tulajdonképen theológiai érdekű művek egész hosszú sora jelenik meg egyéb elnevezések alatt. Pl. a történelmi munkák között, ahol ilyen címeket olvashatunk: „Die Pfarrgeschichte des Bistums Konstanz im 15. Jahrhundert” vagy „Das deutsche Missionswerk der. Gegenwart”, stb. Állami támogatásra érdemesebb és aktuálisabb téma úgy látszik nincsen.


A Preussische Akademie der Wissenschaften-nek van egy Kirchenväterkommission-ja, mely az első három évszázad keresztény íróinak munkáit adja ki. Ilyeneket, mint: „Die allegorische Exegese des Philo von Alexandrien”, vagy „Die Weissagung vom Untergang Ninives”, vagy „Die russische Theologie des petrinischen Zeitalter” — mind általános közérdekű témák s különösen Oroszországról nincs ma érdekesebb mondanivaló!


Egy filozófus a következő munkára kapott állami ösztöndíjat: „Untersuchungen vom höchsten Gut bei den Denkern der Hochscholastik”. Az „Ásatások és utazások” alatt a következőt olvassuk: „Topographische Forschungen über biblische Teichanlagen”. (rb.)


 


Vissza az oldal tetejére | |