Főoldal

Korunk 1929 Október

Telelux

Televox után Telelux. Mind a kettő az amerikai Westinghouse Electric Company találmánya. A televoxot már ismertette a Korunk mult évi februári számában. Ez egy olyan berendezés, amellyel egy akármilyen messze levő mechanizmust telefonon közvetített hang által lehet kezelni: megindítani vagy megállítani. A készülék azon alapszik, hogy hangszűrők által a különböző hangmagasságok iránt érzékennyé van téve s ezen az érzékenységen keresztül szabályozható távolból, tisztán hang által. Pl. a washingtoni vízműveknél ilyen televoxok által őrzik ellen a víz magasságát a tartályokban. De fel lehet használni a legkülönbözőbb mechanizmusok kezelésére. Nem régiben pl. St. Louis-ban használták fel igen hatásosan az új városi világítás ünnepélyes megnyitásánál.


Egy óriási nagy világítási berendezésről van szó, 650 mérföld hoszszuságú utcának a világításáról, nem kevesebb, mint 32.000 lámpaoszloppal, 1.200 mérföld kábellel és 845 transformátorral. S ezt az óriási világítási berendezést először az ünnepélyesség fokozására Televoxxal gyujtották fel. Még pedig a három sziréna-jelet, amire a Televox be volt állítva, egy a sötét város felett átrepülő repülőgép adta meg. Mire ezután azonnal kigyulladt az új berendezés összes lámpája. A technikaimádó országhoz méltó ünnepi keret!


Nos, a Telelux ikertestvére a Televoxnak. A különbség kettőjük között csak az, hogy mig a Televox hangokra érzékeny s ezért hangok útján kezelhető, addig a Telelux a fényre érzékeny s ezért fényjelek útján fogad el parancsokat. Nem hanghullámok, hanem fényhullámok felfogására van berendezve, foto-elektromos sejtek közbekapcsolásával. Gyakorlatilag a legkülönbözőképpen felhasználható, általa egy zseblámpa segítségével a legkomplikáltabb berendezéseket bekapcsolhatjuk.


Ime, fény és hangjelekkel érintkezünk ma már az anyaggal. A repülőgép megérkezik a repülőtér közelébe: egy szirénajelre kigyulladnak a fényszórók, amelyek a leszállás útját mutatják. Vagy: egy autó halad a sötét országúton; egy falu közelébe ér: egy tülkölés s mire az első házhoz érkezik, ki van világítva a falu. Az anyagnak fülei és szemei vannak s kezdünk elérkezni oda, hogy rajtuk keresztül megtudjuk értetni magunkat vele. A mi fülünkben és szemünkben nem hasonló fizikai és kémiai folyamatok játszódnak-e le? (I.)


 


Vissza az oldal tetejére