Főoldal

Korunk 1929 Április

Társas kirándulás a Balkánra


Háy Gyula

 


Mert mi ez a francia avant-garde kiállítás itt a Nemzeti Szalonban? Nem egyéb ártatlan kis télvégi kirándulásnál a távoli Balkánra, ahol mindent lehet, úgysem látják az embert. Huncut, aki többet ad, mint amije van. A párisi műtermek szemétkosarainak ennyije volt. Mert erre a kiállításra nem a művészek küldték el a képeiket, hanem a szemétkosarak. Ezzel a megállapítással tartozom a párisi nagyoknak.


Tisztelet a kivételnek, akiket lámpással kell keresni. Komoly elmélyedés után lehet találni nyolc-tíz olyan objektumot, amit egy igazi avantgarde kiállításra is nyugodtan be lehetne vinni. És ezek csak még szomorúbbá teszik a helyzetet. Mert hogy Signac 25 évvel ezelőtt festett pointilista képében sok hitet és meggyőződésíeli tapogatózást lehet találni, hogy Braquenak van olyan munkája, amelyben jól indul egy olyan kubista jövő felé, amiből aztán kiábrándító izelítőket kapunk, hogy K i s s 1 i n g képeiből a jószemű ember megsejtheti, hogy valahol külvilág, művész és mű új relációkba helyezkedtek, az mind inkább csak aláhúzza a kiállítás mulasztásait, mintsem eltüntetné őket.


Igaz, egy történelmi fejlődésnek a bemutatására így „faluhelyen” másodrendű anyag is megfelelne. Dehát ki tesz itt valamit a történelmi demonstráció érdekében, ha csak nem Laurencin, aki mesterien tudja érzékeltetni néhány igénytelen rajzán évtizedek unalmát?


A vidám kirándulócsoport Budapesten előkelő művészeti és „közéleti személyiségek áhítattal köszöntötték. A pénztárcák megnyíltak és ugyanez a publikum, amelynek fillérjei, és jó szavai sincsenek a helybéli modern művészet színejava számára, erkölcsi és anyagi elismeréssel fogadta a francia avant garde Cséritelepét. Mint hirlik Lhote úr, a párisiak utimarsalja, nincs megelégedve a magyar művészettel és főleg annak korszerűtlenségét kifogásolja. Ha L h o t e ur és a többiek tudnák, hogy hány esztendővel veti vissza a magyar művészet korszerűsödését egy ilyen korupromitáló kiállítás, alighanem szépen otthon maradtak volna vagy jobb anyagot kerestek volna elő a ládafiából. (Budapest)


 


Vissza az oldal tetejére