Korunk 1926 Március

Életmeghosszabbitó intézet Newyorkban

E cimet elolvasva, bizonyára mindenki Steinach-ra vagy Voronoffra gondol. Pedig nem arról van szó. Tulajdonképen egészen konzervatív dolog a Steinach-kurához képest s ilyen ujságirós cimet is talán csak azért kapott a nevezett intézet, mivel Amerikában van.


A „Life Extension Institute” tulajdonképen nem egyéb, mint egy megszervezett orvosi tanácsadó, ahol az érdeklődő megkapja olcsó pénzen azokat a felvilágosításokat és jó tanácsokat, amelyeket hasznosíthat egészsége fenntartása s ezzel élete meghosszabbítása érdekében.


Bizonyos tekintetben az uj intézet az orvosokat akarja kiküszöbölni, illetőleg feleslegessé tenni. Ezért nagy ellenszenvet is váltott ki amerikai orvosi körökben. Ugyanis az uj intézet a kinai orvos álláspontjára helyezkedik, aki tudvalevőleg nem a betegség gyógyítását, hanem megelőzését tartja kötelességének s nem akkor kap honoráriumot, ha beteg a páciens, hanem ha egészséges marad.


Ezt a józan egészségügyi, alapelvet akarja átvinni a gyakorlatba az uj amerikai intézet. Ujságirós elnevezése onnan is ered, hogy üzleti alapokra van helyezve : meg akar élni müködéséből. Akárcsak egy utólag gyógyító szanatórium. A New-York központjában elhelyezett intézet felügyelőbizottságában közismert amerikai személyiségek foglalnak helyet s egy egész sereg orvos dolgozik benne.


Száz dollárért keresztül-kasul megvizsgálják az embert, beleértve Röntgen, vérvizsgálat, anyagcsere-, gyomor-, bél-, szem-, orr-, fül-, vizelet stb. vizsgálat. Egyes vizsgálatok dija tíz dollár. Ezért a pénzért a vizsgálat eredményéhez mért utbaigazításokat is megkapja az érdeklődő. Betegeket azonban az intézet nem kezel. Kiad ellenben egy folyóiratot a helyes életmódról, röpiratokat egészségügyi kérdésekről. Ez az, amit az intézet az általános egészségügyi felvilágosítás érdekében tesz. Lényeges feladatának azonban az egyéni egészségügyi felvilágosítást tekinti, mivel az általános egészségügyi szabályok csak az egyén fizikumához és egészségi állapotához alkalmazva érik el a kívánt eredményt. Az intézet, akármit mondjanak az amerikai orvosok, nagy haladást jelent abból a szempontból, hogy az általánosságban mozgó egészségügyi propagandáról áttér az egyén körülményeihez alkalmazkodó felvilágosításra.


A kenyerüket féltő amerikai orvosok különösen az intézet alapitójára dr. Lyman-Fick-re haragusznak s szemére hányják, hogy az intézet érdekében végzett propaganda írásaiban ilyen igaz és jól észben tartandó dolgokat vág az olvasói fejéhez, mint például ; „A por a baktériumok repülőgépe” vagy „A gond és a szomoruság nem csak léleknek, hanem a testnek is árt” vagy „Aki nem tud többé jóízüen nevetni, az vizsgáltassa meg magét, mert egészen bizonyos, hogy van valami a testében vagy a lelkében, ami nem oda való.”


Nem lehet kétséges, hogy a jövő a betegségeket megelőző orvostané és az első new-yorki életmeghoszabbitó-intézet érdekes kísérlet ezen uj orvosi praxisnak gyakorlati bevezetésére.         


 


M.


 


Vissza az oldal tetejére | |