Főoldal

Korunk 1928 Szeptember

Tér és forma

 


A fenti cím alatt egy új havi folyóirat indult meg Budapesten, amely úgy külső megjelenése, mint belső tartalma által a legnagyobb figyelmet látszik megérdemelni már első néhány száma után is. Az első, ami kellemesen lepi meg az embert, az a folyóirat külső kiállítása: szép papir, szép világos képek, izléses, szolid tipografizálás, egészben olyan nyomdai kiállítás, amely felveszi a versenyt a hasonló külföldi kiadványokkal. Látszik rajta, hogy gondos szeretettel és hozzáértéssel a legjobbat igyekeztek adni, amis ma a nyomdaipar Budapesten adni tud. S ez ma már nem kevés.


Egy művészeti lapnál, amelyben igen lényeges a képanyag, nem kelletlen dolog a nyomdai kiállítás bírálatával kezdem. Mert a tökéletlen, homályos, összefolyó képek a legjobban kiválasztott képanyagot is használhatatlan ballaszttá tehetik. Mégis a komolyabb kritika a belső tartalmat kell illesse.


S a „Tér és forma” itt is kielégíti az igényes kritika igényeit. Komoly, a mai kor igényeivel számoló, mert a mai kor adott problémáiba kapcsolódik s egyoldalúnak sem látszik lenni. Tulajdonképen az első magyar nyelvű épitőművészeti folyóirat, amelynek már ez a tény is nagy jelentőséget ad.


Az új szemle feladatának tekinti, hogy tájékoztasson az építészetben felmerülő új problémákról, az építészet új eredményeiről, megismertesse a belső építészet új irányait. A lap tartalma felől jobban tájékoztat néhány szemelvény az eddig megjelent három szám tartalmából: Komor János: Templomépítészet, Ligeti Pál: A belső Erzsébetváros újjáépítése, Bierbauer Virgil: Espozizione italiana di architectura razionala, Forgó Pál: A korszerü bútor, a korszerü interiör, Gulyás Jenő: A kislakás-építő mozgalom, Bierbauer: Kislakás-építés a háború után, Árkay: A modern konyha, Pécs város szabályozási tervei, Molnár Farkas: A lakásépítés racionalizálása, Háy Gyula: A színházi díszletről, stb” stb.


*Tér és forma. Épitőművészeti folyóirat. Szerkesztik Bierbauer Virgil és Komor János. Kiadja a „Vállalkozók Lapja” Budapesten. (VI” Podmaniczky-ucca 27). Egész évre 40 P.


 


Vissza az oldal tetejére