Korunk 1927 Október

Rabszolgaság az Angol Birodalomban

 


Sierra Leone legfelsőbb birósága legutóbb szavazattöbbséggel felmentett két rabszolgatulajdonost, akik erőszakkal visszahurcolták megszökött rabszolgáikat s akiket az első bíróság lázadásért elitélt volt. Sierra Leone angol gyarmat s mint ilyen az Angol Világbirodalom egy integráns része, tehát a fenti bírói itélet azt jelenti, hogy vannak az Angol Világbirodalomnak részei, amelyben a rabszolgaság nemcsak megtűrt, hanem hivatalosan elismert és védett intézmény még ma, 1927-ben.


De nemcsak angol gyarmatokon s nemcsak Afrikában vannak még rabszolgák. John H. Harris, angol képviselő, a rabszolgaság elleni liga titkára a Nation-ban megjelent cikkében 4–5 millióra becsüli a rabszolgák számát. Egyedül Abessziniában legalább kétmillió. Utána Kinában van a legtöbb rabszolga. Rabszolgagyermekekkel nagykereskedelem folyik. Coates misszionárius, aki husz évet töltött Kinában és Tibetben, legalább kétmillióra teszi a kinai rabszolgák számát. A Kuomingtang néhány hónappal ezelőtt elrendelte a kantoni kormány alá tartozó területeken a rabszolgák helyzetének alapos megvizsgálását, a facsani kormányzat pedig megtiltotta a rabszolgakereskedelmet. A rabszolgákat azonban nem eresztették el, hanem elnevezték őket „adoptált gyermekek”-nek.


A népszövetség rabszolga-bizottsága ezen kivül még 17 országban állapította meg a rabszolgaság intézményes meglétét.


Az angol-kormány komolyan dolgozik területein a rabszolgaság megszüntetésén. A háború óta 250.000 rabszolgát juttatott szabadságához. A Népszövetség elfogadott egy rabszolgaellenes-megállapodást, amely kötelezi a tagokat évenként beszámolni arról, amit a rabszolgaság megszüntetése érdekében tettek. Franciaország, Olaszország és Portugália azonban heves ellenzéket képeztek Lord Cecil indítványával szemben, aki le kívánta szögezni, hogy a rabszolgakereskedelem nem kereskedelem, hanem „bűntény az emberi nem ellen.” Ily körülmények között nem fogunk csodálkozni, ha még hosszú évtizedek mulva is müködni fog a Népszövetség rabszolgaság bizottsága.


 


Vissza az oldal tetejére | |