stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Korunk 2007 November

A gondolkodás merészsége


Szolláth Hunor

 

Az Eristikon számai nem feltétlenül tematikus rendszerességgel válogatják a közölt szövegeket, ezáltal is jelezve a kutatások, érdeklődési irányok sokféleségét. Nem nélkülözik ugyanakkor a sokat hangoztatott interdiszciplinaritást sem, hiszen a szerzők nem csak a filozófia szakról kerülnek ki. Inkább az a törekvés jellemzi a folyóirat egészét, hogy helyet adjon egy általánosabb értelemben vett filozófiai kutatásnak. Új próbálkozás vagy inkább kísérlet jelzi a nyitás igényét: a folyóiratban román nyelven írott dolgozatok is szerepelhetnek, tükrözve az egyetem hallgatóinak egymás iránti érdeklődését.

A legelső Tér írásai közül kettőben fedezhető fel valamilyen tematikus rokonság, amennyiben éppen aktuális kérdésként a filozófia és az egyetem viszonyát elemzik, különös tekintettel a bolognai folyamatokra, de nem mellőzvén azt a ma sem megkerülhető kérdést, miszerint lehet-e egyáltalán a filozófiát tanítani. Szintén e lapszám hasábjain szerepelnek a középiskolások számára kiírt esszépályázat díjnyertes dolgozatai, melyek a nyilvános észhasználat kanti tematikáját járják körül, ahogyan egy másik olyan szöveg is, amely az autonóm egyén és a társadalomépítés kulcsfogalmait problematizálja Immanuel Kant transzcendentálfilozófiai hozadékára figyelmeztetve. Ezek mellett a kommunikációs propaganda kommunizmus alatti formáiról kaphatunk közelebbi képet Sófalvi Ilona írásából, és „gyakorlati” szempontokat működtet Fejes Margit is, aki a műalkotások értelmezése kapcsán veti fel a kérdést, hogy vajon milyen értelemben beszélhetünk a művészet igazságáról.

A második Tér már valamivel kevesebb írást foglal magában, kizárólag azokat a munkákat tartalmazza, melyek a IX. ETDK-n kerültek bemutatásra. Az Eristikon „Merj gondolkodni!” mottójához híven még manapság is tabuként kezelt gondolatok szerepelnek itt, mint amilyen a halálról való hiteles gondolkodás lehetőségének a megközelítése. Másrészt a hallgatói kutatómunka folytonosságának lehetünk tanúi, amint azt Sallai Andrásnak a transzcendentális szubjektivitásról és időiségről közölt szövege igazolja. A világ és az ember viszonyának, valamint az interszubjektivitásnak a kérdéseit tárgyalja Sófalvi Ilona, majd szintén érdekes és elgondolkodtató írást tár elénk Aczél Dóra a határhelyzetekről mint a filozófia mindennapjairól kórházi látogatásainak a tapasztalataira hivatkozva. A nemrég megjelent harmadik Tér már egy politikafilozófiai téma, a nacionalizmuskutatás elméleti előfeltevéseinek a taglalásával indít, felvázolván a főbb problémákat és egyben új meglátásokat fogalmazva meg.

A folyóirat főlapteste mellett külön szerepel egy recenzióknak szentelt rovat, amely nagyrészt Kolozsvárt megjelent munkákból válogat, míg a Kitekintő sajátos színfoltként olyan esszéket közöl, amelyek más tudományterületekről származnak ugyan, mégis érdeklődésre tarthatnak számot akár a filozófia szakos hallgatók részéről is. (http://hiphi.ubbcluj.ro/eristikon)

 

 


+ betűméret | - betűméret