stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Bor-bírálat

Bor-bírálat


A borízlelés (kóstolás) szabályai e következők:



1-ör. A kóstolás – a menyire lehet – délelőtt történjék, míg a szájíz az evés által nincs felingerelve ivásra, vagy míg a szájíz nem izgatott.



2-or. A dohányzást s szivarozást a kóstolás alkalmával mellőzni kell, mert néha a dohányzás az ivásra nagyobb vágyat ébreszt, s az ily vágy mellett a bor jobban esik s az íze csalóbb, de a dohányzás a szájízt el is tompítja, s így a bor íze nehezebben ítélhető meg.



3-or. Ha többféle bort kóstol az ember, szükséges száját gyakran vízzel kiöblíteni, nehogy az előbb kóstolt bor utóíze a később kóstoltnak ízére hathasson.



4-er. A kóstolásnál a bort előbb a pohárban meg kell mozgatni, vagy öntés után rögtön az orrhoz vinni, hogy szaglás által is lehessen az illatról (bouquet) ítéletet hozni.



5-ör. Nem szabad a bort hamar lenyelni, (sőt lenyelni nem is szükséges okvetlen), hanem a szájban meg kell egy kevéssé forgatni, s különösen szükséges, hogy a szájba vett mennyiséget a nyelvtövével a szájpadláshoz, s illetőleg az orrlyukakhoz, s a nyeldeklő vitorláihoz nyomattassék, mert itt összpontosulnak az ízlelő érzékek.



6-or. Tudni kell, hogy a borban természete s fajához képest micsoda jellemet s tulajdonságot keres az ember.










Kategoria:  vers, próza
Denumire autor:  Gyürky Antal

Látó Szépirodalmi Folyóirat


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret