stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



Partille

Partille


A Polifront-sorozatból


Hogyan magyarázza el nekik, a nyelvét nem értik.
A kérdés az, szándékosan vágta meg a nyakát, vagy véletlen?
Megállította gépkocsiját, és mire észrevette magát, a fél Bogáti erdõt eladták neki. Már visszafelé. Segesváron a rókagombát a szemétbe dobta. Nagyon nézték. Idegen. Akár a cseheknek a cigány purdé.



Verset ír a testvéréről, maga sem tudja, bűnöző volt vagy rendes ember. Őt szerette, az apját tisztelte, mégis.



Apjuk időközben meghalt, ám azelõtt átmentette õket Minszkbe, onnan tovább Svédországba, Partille. Miért oda, maga sem tudja, erről, akár a zsidók Auschwitzról, sohasem beszéltek.



A rejtély, hogy ki kérdi, lásd bevezetés. Jó: Isten a világot, ám ki teremtette Istent?



Égõ katlan lelke, éppen azon van felháborodva, hogy négyévesekkel tapostatják le a dán miniszterelnök fényképét. Érzékeny lélek, vallásháború.
Eldöntötte, Hamletrõl ezúttal nem ír. Elég, ha az írek három nullára verték a svédeket.
Amit tesz, jelentés a polifrontról. Úgy érzi néha, lelkében, nagyon bent létezik egy mag, centrum. Az õ maga. Kereken tömör. Abból kifelé haladva felületek, frontok nyílnak. Több arccal több fronton harcol.



Úgy érzi, elérkezett a várva várt pillanat. Elszenvedi szabályosan, hogy a lelkébe nyomot marnak. Boldog, még hogyha keserű is – mindig is lenyűgözte a kérdés: miképpen születik a gyűlölet.
A sor egyszerű, úgy tűnik, maga a logika: török kamionos a cseh-német határon megkeféli a cigány kurvát, az a gyereket beadja a lelencházba, a svéd magával viszi boldogan mint csehet.
Depressziós hangulatában kést emel magára, kisfia beszalad, közé meg a kés közé áll. Dobja magát.



Mosolyog kínjában. Tudja, belőlük lesznek az öngyilkos merénylők. Gyűlöli a tanárokat, de megérti a gyereket. Török kamionos sosem tudna lenni, cigány kurva annál inkább.
Más szóval, elhozták svéd földre a kis Martint, de hagyták, sebes lába lerohadjon. A temperamentumát nem bírták. Meghalt vérmérgezésben.



Miközben Minszkben az alagsori félhomályban felfedezett egy zongorát. Nem volt felhangolva, ennek ellenére elhatározta magában, ott helyben, hatévesen, a minszki alagsorban, hogy zenész lesz belőle. Énekesnő esetleg.



Írt testvéréről egy balladát.
Lalehnak hívják, perzsa név.



Ölt vagy halálra sebzett? Talán mindkettő.














Kategoria:  Deleatur
Denumire autor:  Gergely Tamás

Látó Szépirodalmi Folyóirat


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret