stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret   



DELEATUR

Uborkaszezon

1. Uborkaszezon a Milánói Scalában... Az embert elárasztja a szó szerinti érzékelés derűje, és napokig mosolyog azokon a nyelvet tanuló ürgéken (egy pillanattal ezelőtt még ő is közéjük tartozott), akik nincsenek a szóhasználatba beavatva, így nyilván azt gondolják, hogy a portástól a hőstenorig mindenki az uborkabefőzéssel foglalkozik (netán uborkát szed a kertjében), azért van zárva az épület. A kifejezés számukra a földközelit kapcsolja össze, ha nem is az égivel, de valami éterivel, a gőzzel telt, csombor illatú konyhát a Carmen-áriával, az uborka tárgyi és hangzásbeli bumfordiságát a nyelvi találékonyság szellemességével. Összekapcsolja, de nem komolyan. Ebben az értelemben az uborkaszezon az operáról szól, és nem az uborkáról.

2. A kisebbségi uborkaszezon az uborkáról szól... Érik az uborka, semmi más nem történik. Vagy nem érik, és akkor csak az van. Örök uborkaszezon. (Tudjuk-e, hogy magyarabb, ha ugorkának mondjuk, nem pedig uborkának? Tudjuk-e, hogy a kovászos uborka magyar találmány? Tudjuk-e, hogy az ortodox egyház átkot szór arra, aki az uborkát használja örömszerzésre? Tudjuk-e, hogy a kígyóuborka a Balkánról gyűrűzött be Európába? Tudjuk-e, hogy nyolcvan esztendővel ezelőtt egy felvilágosult erdélyi, Osvát Kálmán hogyan vélekedett az uborkahelyzetről? Tudjuk-e, hogy Szászfenesen termett az ország legnagyobb uborkája, egy román erdész kertjében, ám aki kertész Magyarországon vásárolta a magját [az uborkáét]? Tudjuk-e, hogy a lenyelt uborkamagból akár gyomrunkban is teremhet uborka? Tudjuk-e, hogy az újságíróegyetem dékánja magtalan uborkákat termeszt? Tudjuk-e, miért nem támogatja a politikai elit azt a székelyföldi nyelvművelőt, aki ugorkát mond uborka helyett? Tudjuk-e, hogy az olcsó olténiai uborka rontja az erdélyi magyarság helyzetét? Tudjuk-e, hogy egy átlagos háztartásban mennyi anyaföldet mosnak a kanálisba a frissen szedett uborkáról? Tudjuk-e, hogyan készíthetünk uborkasalátát uborka nélkül? Tudjuk-e, hogy az uborkaorrúak mind magyarok? És így tovább, és így tovább.)

A kisebbségi uborkaszezon az uborkafáról szól. Örök uborkaszezon: mindenki az uborkafán.

3. Összmagyar uborkaszezon: Jeszenszky Géza, Magyarország washingtoni nagykövete, ex-külügyminiszter, július 19-én nagy érdeklődéssel várt előadást tartott az európai integráció világpolitikai kérdéseiről Zetelakán, a községi kultúrotthonban.

Mernyei Róbert


stílus 1 (fehér)
stílus 2 (fekete)

+ betűméret | - betűméret