Archívum

Főhajtás LIV.

Áts Cuvée, 2003
Szigethy Gábor
2013. február

Ez a bor mosolyog. Nem csoda, szülőatyjától tanulta derűs reménykedéssel szemlélni a világot. Már a hordóban megtanult boldogan mosolyogni. Boldogan mosolygott rá a gazda, a bor boldogan visszamosolygott. A gazda bölcsen nem kérdezte: minek örül? A bor sem faggatta Karcsi bácsit: miért, hogy szeme sarkából soha nem tűnik el a szikrázó csillogás? A bor csak csodálkozott: olyan szép, olyan gyönyörű, olyan harmonikus a világ a hordón kívül? A hordóban, ott persze jó – merengett magában az aranysárga nedű –, törődnek velem, szeretgetnek, fejtegetnek, hónapokig hagynak a pincében pihenni…, de Karcsi bácsi ott kinn a zordon világban, vajon ő miért mosolyog? Milyen titkok tudója? Ők hárman a hordóban – Furmint úr, Sárgamuskotály asszony és Hárslevelű kisasszony – természetesen ismerik a titkot, miként kevergeti Karcsi bácsi az arányokat, hogy a külön-külön is remek borokból egyszer csak Áts Cuvée legyen, de mit sejt mindebből az a sok izgága ember, aki Áts Károly titkára kíváncsi ott a hordón túli világban? És ha olyan nagyon sokan irigylik, miért mosolyog állandóan Karcsi bácsi? Talán ez a titka? Tudja a titkot, hogyan kell e három bort összeházasítani, és mosolyog, mert tudja, hiába eszi a fene a titokra kíváncsiakat! A titok titok marad. És mosolyog a gazda, mosolyog a bora.

Ez a bor gömbölyű. Ha Áts Károly szögletes vagy oktaéder alakú lenne, talán úgy éreznénk: kocka formájú az Áts Cuvée is. De nem az! Mivel Áts Károly gömbölyű, tehát az Áts Cuvée is gömbölyű: amikor kortyolgatjuk, belesimulunk a világba. A min­ket körülvevő világ olyan, amilyen, de ha Áts Cuvée-t iszunk – gömbölyödünk. Boldogan belegömbölyödünk a szögletes mindennapokba.

Ez a bor boldog. Boldog, mert sokat tud. Sokat tud, mint a gazdája. Tudja, hogy számolhatatlanul sok oka lenne boldogtalannak lenni, mert a hordón túli mindennapok gyakran boldogtalanok, vannak gonosz borok és gonosz emberek, nem beszélve a haszonleső borkereskedőkről… És néha az égiek is összevissza keverik a kártyát, hol esik, hol nem, néha ömlik az égből a felesleges áldás, néha hiába bámul az égre esőért imádkozva a gazda… És nem kevesen még a borgyárban gyártott, aszúnak hazudott cukorszirupot sem tudják megkülönböztetni a mézillatú, titok zamatú Áts Cuvée-től. A magyar mindennapokban manapság épp elég gond van, de az Áts Cuvée boldog. Tudja – mint szülőatyja –, aki Áts Cuvée-t iszik, boldog lesz, elmosolyodik és kigömbölyödik.

És ha mosolyogva gömbölyűek és boldogok vagyunk: gömbölyűbb és boldogabb lesz körülöttünk a világ!

(Az Év borásza 2013-ban: Áts Károly mádi borvarázsló. Éltesse Isten sokáig!)

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.