Archívum

Főhajtás LIII.

Ranolder fehér (álom)
Szigethy Gábor
2012. október

Parányi virágoskert: dália, levendula, klemátisz, büdöske, rozmaring… Illatos léghajó: csendes budai utcában erkély az ötödik emeleten. Cserépben, ládában virágok, asztalomon borospalack, pohár, kezemben múltidéző könyv, bennem alkonyati csend.

Egy korty bor: Ranolder fehér. Fújdogál a szél. Ranolder János püspök úr 19. századi történetén merengek.

Hithű labanc, hithű magyar. Mai ésszel szinte felfoghatatlan kevercs.

Álltam a veszprémi püspöki palota térre néző erkélyén, ahol másfél száz éve Ranolder püspök úr is állt. Én filmet forgattam, ő áldást osztott.

Bolyongtam, dolgoztam két napig a püspöki palota folyosóin, ahol a püspök úr is évtizedeken keresztül nap mint nap közlekedett.

A 18. századi könyvtárszobában belelapoztam ó-illatú könyvekbe. A püspök úr bibliafordításához merített e falak között ihletet.

Számtalanszor fölbaktattam a csopaki vincellérház tölgyfából faragott, öreg csigalépcsőjén a Balatonra néző ivószobába, s mint ő, én is számtalanszor bámultam a megunhatatlanul gyönyörű látványt: az égig érő víztükröt, Tihany lágyan hullámzó sziluettjét, éjszaka az égen szikrázó csillagokat.

Álmodozom: már együtt ballagunk a püspök úrral a ház előtti Siralomvágó dűlő szőlőtőkéi között a domb aljáig, az általa állított kőkereszthez. Talán imádkozunk.

Ülök az erkélyen, virágaim, könyveim között. Rég abbahagytam az olvasást, a Jásdi Pince csodás fehérborát kortyolgatom. Múltba merengek…

Ranolder fehér: a püspök úrnak is ízlett, amikor pincemestere poharába öntötte a rizlingből és furmintból alkotott-álmodott bort.

Mint Ranolder püspök úr lelkében a labanc hithűség s a magyar lelkiség, úgy kovácsolódik tökéletes és harmonikus egységgé ebben a borban a lelkünket bársonyosan simogató rizling az érzelmeket, álmokat fakasztó furminttal.

Királyhű volt, aulikus főpap – és a szíve Magyarországért dobogott. A püspök úr titka: ellentétes erőket, egymásnak feszülő indulatokat, érzelmeket hogyan kell, hogyan lehet okos-hasznos egyensúlyban tartani.

Jásdi úr titka: hogyan kell a csopaki rizlinget és furmintot úgy keverni, házasítani, tulajdonságaikat összehangolni, hogy ilyen csodás bor szülessen.

Talán ismerte Ranolder püspök úr a legnagyobb magyar, Széchenyi István mondását: a dinamikus közép azt jelenti, hogy a szélsőségekből mindazt, ami bennük jó, ami a nemzet, az ország számára hasznosítható, beemeljük a harmóniát teremtő középbe.

A Ranolder fehér: dinamikus közép. Rizling és furmint csodás kevercse.

Ülök az erkélyen. Fújdogál a szél. Kiürült a palack. Álmodozom.

Ranolder püspök úrral karonfogva sétálunk a boldog Magyarországon.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.