Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2000/11. 358.o.

A MODERN TUDÓS

Glatz Ferenc elnök
Magyar Tudományos Akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia nevében köszöntöm Csikai Gyulát. Kívánok neki további erőt, sok boldogságot munkájában és a családi életben.

Engedj meg néhány személyes szót is. Fiatal korom óta érdekel a természettudomány. Most dolgozunk az Akadémikusok Lexikonán, magam is saját kezemmel és nagy szeretettel csinálom. Különös érdeklődéssel olvasom a más tudományterületekről való információkat. De mégsem kívánhatják tőlem, hogy itt lexikális életrajzi adatokat és publikációkat soroljak fel. Néhány szubjektív emlékemet szeretném föleleveníteni.

Csikai Gyula nevével először az 1970-es évek végén találkoztam. fiatal történészként dolgoztam a Történettudományi Intézetben, de hobbiként nem történelmi munkákat olvastam. Létezett akkor még egy állami kiadó, a Gondolat, amely érdekes könyveket jelentetett meg Einsteintől Neumann Jánoson át a ma élőkig. Ezen könyvek sok helyen aláhúzott példányai ma is könyvespolcomon sorakoznak. (A természettudományok iránti vonzalmam nem volt újkeletű. A hatvanas évében, pontosan 1967-ben, el is akartam hagyni a történettudományt, hogy biológiát tanuljak, de akkortájt nősültem - és az Intézetben maradtam.) Hát akkoron olvastam, hogy Debrecenben egy fizikus, Csikai Gyula ködkamra-felvételeivel nagyon érdekes eredményt ért el a neutrínó-kutatásban.

Azután az 1980-as években a História atomenergiával foglalkozó különszámát szerkesztettem. Az adta a témát, hogy a két szuperhatalom fegyverkezési versenyében - a csillagháború ideje volt ez - miként befolyásolják lobby-érdekek a világpolitikát. Az atomreaktorban és atombombában neutronok dolgoznak. Csikai Gyula a neutronfizika kiváló szakértője, kutatója volt. Akkor épp az Oktatási Minisztériumban szolgált, mindezt meg lehetett vele beszélni.

Azután olvastam Marx György sorait, amelyben Csikai Gyulát Akadémiánk rendes tagjául ajánlotta. A papír margójára fölírtam: ez egy modern tudós! Most, az ezredfordulón tudjuk, hogy az alapkutatástól alkalmazásig eljutni csak járulékos fölfedezések során át lehet. Csikai Gyula olyan tudós, aki végigjárja ezt az utat, és a végén azt is megnézi: mik az alkalmazás következményei?

Csikai Gyula rendelkezik a modern tudós másik fontos tulajdonságával is: a jövő biztosítása érdekében nagy figyelmet és munkát fordít az ifjúság az utánpótlás nevelésére.

Harmadik tulajdonság: a modern tudós a tudományszervezetet is működteti. Tudománypolitikát is csinál. A tudományos munka nem csak a laboratóriumban, nem csak az íróasztal mellett folyik, mert a munkafeltételeket meg is kell teremteni! Ha ezt teljesen másra, például a gazdasági irodára bíznánk, nem a tudományos igények kapnának prioritást. Csikai Gyula mint tanszékvezető, mint egyetemi rektor, mint társulati elnök, mint miniszterhelyettes, mint fontos döntéseket hozó bizottságok tagja elvégezte ezt a munkát is, ami pedig fontos vonásává nőtt korunk tudósának.

A történészek steril módon hajlamosak a történelmet mint a politikai, esetleg gazdasági versengés eredményét szemlélni. Most fog megjelenni a Históriának az a száma, amelyben megpróbálom levezetni, hogy a 20. század második harmadának történelmének mozgását miképpen határozta meg az atomkutatás és energiatermelés, a harmadik harmadát pedig az úrkutatás. Újra fölbukkant a neutron, újra Csikai Gyulával találkoztam.

Tanítványaimat azzal szoktam útjukra bocsátani: Lehet, hogy más pályán magasabb a jövedelem, de a kutatónak, a tanárnak van egy nagy előnye: sohasem unatkozik! Kedves Gyula, kérünk: minél tovább működtesd a köz javára ezt a modern kutatói-professzori magatartást! Kívánom, hogy soká élvezhessük még tanácsaidat, barátságodat!

______________________

Elhangzott 2000. október 30-án Debrecenben. A szóbeli köszöntés átírása magnetofonról.