Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2000/5. hátlap

KÖZSZOLGÁLATI DOLGOK 2000-BEN

2000. május 8-án és 9-én tartotta a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi, millenniumi közgyűlését. Ezer évenként egyszer van ilyen, meg is jelent rajta és fel is szólalt az első napon a Magyar Köztársaság elnöke és a miniszterelnök is. Az ünnepi beszédet az MTA elnöke tartotta. Összesen 21 akadémiai díjat osztottak ki, közülük a legnagyobbat, az akadémiai aranyérmet egész életművéért Simonyi Károly professzor kapta.

Az idős tudós megromlott egészségi állapota miatt személyesen nem lehetett jelen az ünnepségen. Magnóra vett köszönő szavait megilletődött csendben hallgatta végig a zsúfolásig megtelt Díszterem közössége, majd e 4 perces Simonyi üzenet után kitört tapsban állt fel Charles Simonyi, Simonyi Károly idősebb fia, aki erre az alkalomra repült haza Amerikából, hogy édesapja számára az aranyérmet átvegye. Egyben bejelentette, hogy saját vagyonából 25 millió forintot ajánl fel a hazai akadémiai kutatások támogatására, másik 25 millió forintot pedig az árvízkárosultak megsegítésére.

Hogyan tudósított minderről a magyar média?

Az esti fél nyolcas - közszolgálati - TV Híradóban az állami vezetőkön kívül Charles Simonyit is lehetett látni néhány másodpercig, egészen másról szóló kísérő szöveggel. A Simonyi név nem hangzott el, pedig ha csak egyetlen kitüntetett nevét megemlítik, Simonyi Károly nevét illett volna. Helyette kép és hang szinkronban tudósítottak arról, hogy a díjazottak között volt X.Y., a Tv Híradó belső munkatársa.

Másnap reggel a közszolgálati Kossuth Rádió is beszámolt az ünnepi közgyűlésről, említést tettek a díjkiosztásról is. Ha csak egyetlen név a díjazottak közül elhangzik, Simonyi Károly neve elhangozhatott volna. Nem hangzott el. Pontosabban: egyetlen név elhangzott: “a díjazottak között volt X.Y., a Magyar Rádió szerkesztője is" hallhattuk a hangszóróból.

A reggeli napilapok közül a Népszava került először kezembe. MTI információ alapján szűkszavúan beszámolt az újság a közgyűlésről; Göncz Árpád, Orbán Viktor és Glatz Ferenc is kapott 2-2 mondatot, majd következett az utolsó mondat: “Az ünnepi beszédeket követően akadémiai aranyérmet, akadémiai díjakat és újságírói díjakat adtak át." Nevek megemlítése nélkül...

Az igazság kedvéért meg kell említeni, hogy a Magyar Nemzet és a Népszabadság részletes tudósítást közölt, az ő olvasóik megtudhatták, kinek ítélte oda az Akadémia idén az aranyérmet.

Záró megjegyzés: első felháborodásomban megfogalmazott mondataim már május 10-én, szerdán megjelenhettek volna a hálón, ha nem lett volna az egyetemen kedden délután bombariadó, amiért is nem fértem már hozzá a komputerhez. Miközben sietve távoztam az épületből, még egy-egy futó pillantást vetettem az Aula márványpadlóját beborító papír-repülőgép halmazra s a belső udvaron rozsdásodó ipari műemlékre, a Simonyi Károly vezetésével épült első hazai gyorsító ideszállított maradványaira.

R. Gy.