Fizikai Szemle nyitólap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 1998/10. 346.o.

EMLÉKEK APÁNKRÓL, HEVESY GYÖRGYRŐL

Beszélgetés leányaival, Hevesy Ingriddel és Hevesy Piával

fotó

Nagyapánk Bischitz Lajos volt, aki Ferenc Józseftől nemességet kapott, így lett hevesi Hevesy Lajos. Édesapánk már mint Hevesy György született az Akadémia utca 3. házban, ahol emléktábla őrzi nevét. Budapesti tartózkodása (1885-1920) során javarészt Nádor utca 19. szám alatt lakott - mindkettő közel esik a Magyar Tudományos Akadémiához, melynek tagja volt (1945).
Hevesy sokfelé járt és dolgozott a világban: asszisztensként volt Rutherford mellett Manchesterben 1910 táján. Amikor laboratóriuma Budapest ostroma során elpusztult, és személyes megbecsülése is megcsappant, Magyarországról Bohr hívására Koppenhágába ment, ahol 1922-ben a Hafniumot fölfedezte. (Az új elem nevét Koppenhága latin nevéről nyerte.) Az 1930-as években Freiburg egyetemén doktorált, professzor lett, onnan csak a náci hatalomátvétel űzte el - vissza, Koppenhágába. Két gyermeke (Georg és Ingrid) Freiburgban, másik kettő (Jenny és Pia) Koppenhágában született. Kiválóan beszélt angolul, németül, dánul, tűrhetően franciául. De fejben élete végéig magyarul számolt.

Dánia náci megszállása után Svédországba ment, gyermekeit ott nevelte, de velük inkább dánul beszélt. Svédül tökéletesen soha nem tanult meg, erős akcentussal használta ezt a nyelvet, svédül tartott előadásaira nyelvileg is külön készült.

Gyenge tüdeje miatt betegeskedett, ezért nyugdíjazása után visszatért Freiburgba, ahol egy kedves orvos barátja kezelte. Freiburgban halt meg tüdőrákban 1966-ban, ott is van eltemetve.

Szerette elmesélni az általa fölfedezett (és később kémiai Nobel-díjjal jutalmazott) radioaktív nyomjelzés legelső alkalmazását. Manchesterben történt, hogy a többi fiatal asszisztenssel egy nagyobb lakást béreltek, ahol egy bejárónő takarított és készítette a vacsorákat, vasárnap az ebédet is. Vasárnaponként marhasült volt, és a következő hétköznapokon marhahús jelent meg az asztalon, különböző módokon elkészítve. Édesapánk gyanút fogott: vasárnap délben sok marhasültet hagytak a tányérjukon - radioaktív anyaggal enyhén megfűszerezve. Azután Geiger-számlálóval kimutatta: a hét folyamán ezt a maradék marhát többször viszontlátták fasírt, pörkölt stb. formájában.

Hevesy Györgynek a Nobel-díj átvételekor (1944) még magyar útlevele volt, a Nobel-listán magyarként van regisztrálva. Ezen kívül sok más kitüntetést is kapott. A Royal Society (Angol Akadémia) Copley Érmét (1949), az angol Faraday Érmet (1950), a Bailey Érmet (1951), az Egyesült Nemzetek "Atom a Békéért" díját (1959), a Niels Bohr Érmet (1961), a német Érdemrendet a Tudományért és Művészetért. Legtöbbre talán a Copley Érmet értékelte, mert azt szinte kizárólag angol állampolgárok kapták - és ő nem volt az.

Minket, gyermekeit a világ polgárának nevelt, nem kötött egyik nemzethez sem. Georg és Ingrid Stockholmban, Pia Genfben, Jenny La Jolában (Kalifornia) él. Most azért vagyunk Budapesten, mert Ingrid Budapestre szeretne települni és lakást keres.

(M. Gy.)