próza
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Lászlóffy Csaba

Homályból kiszűrt hangulatok

Tételezzük fel, hogy a magyar író mellényzsebében (vagy alatta) mindig van valami. Nem akármilyen foglalatosságból származó – a fűnyírásnál például nem érdekes a korábbi változat.
„Ijesztő lehetőség számomra… még jó pár évtized” – mondta egy ifjú titán, mint akit a hű értelem elhagyott. Hangja késéles volt: „Kész röhej, de félelemmel tölt el, hogy ilyen fiatal vagyok!”
Tengődés, kertelés… Ha legalább a bordák közt mocorogna egy kis fájdalom. Teste feszes („mint húr, ha pattan”), de vajon érzékeli-e a letűnt /kannibál/lakomák mocskát s a cinikus vagy végzetes hazug szótorlódásokat?
Ki kinek az életét válthatja meg itt még? Hogyan is mondja Horatius (Radnóti magyar szavaival): ki az, aki „megvédi hószín kecskenyájam?”
Konvenciók közepette – (mit nekem te zord tisztesség ostoba kelléktára!) – egy-egy rövid lélegzetet véve, elvonja tőled kezét, olykor saját gyermeked is. S erős gyökerek után kutatva, erőt vesz rajtunk – rajta is – az állandó gyönge láz.
Agyagszerű, lomha víz, földszínű s szürke. Úgy csordogál, akár ez az évtized alattunk: szeméremből vagy közönyből.(?)
Langyos tél eleji kalandozások… (máris elcsigázva?), illemet és erkölcsi intelmeket feledve, homályos csapásokon hasztalan keressük a levegő csillogó logikáját. Jobban örülünk az enyhe napfénynek, mint a (néhai) izzó glóriának, mely – nemegyszer bebizonyosodott, hogy – halálos.
Még egy-két hét, és bundánkba nyakig takarózva, hátha megkísért a havas táj. Jobb étvágy, könnyű álomba zuhanás… Ez is a történet része(!) – megér annyit, legalábbis van annyi „kalóriaértéke”, mint annak, midőn a múlt homályából megpróbáljuk kiszűrni a banális hangulatokat. Szélcsendben is: hányszor nő bennünk az átmeneti eszmék véreres szemű zűrzavara!
Átmeneti esték: a kisszoba is feneketlen katlan.
Ajtófélfának támasztott vállal, vagy térdünkre terített pléddel szunyókálva fölösleges elrejtőzni a televízió meg a rádió hangosbemondójának értékítélete elől.

2007. november


A szerző további írásai

impresszumszerzői jogok