képtár
A 2010/6. számtól Várad folyóirat számai a www.varad.ro-n érhetőek el.

Csurka Eszter műveiből

"...a művész képeket gyárt magáról és másokról, majd szétsugározza őket a világba. Az új művészeti médiumok kezelése és vegyítése hagyományosabb eljárásokkal önmagában nem több egyszerű adottságnál. Semmi fakszni: a technika mint médium mindenekelőtt a művek térszerkezetében, a kép láttatójának pozíciójában, a semleges megfigyelő anonim pillantásában sejlik elő. A fotografikus (eredetű) képkivágat, a degas-i lényegtelenre fókuszáló lényegláttatás, a mozgássorok megjelenítése igazából pusztán a képek hangoltságát határozzák meg. Ez a hangoltságmód a mesterséges technikai képtípusok „objektív” látásmódját hívja elő. Megfigyel (leképez) és egyben láttat: meghatározott jelenségre fókuszál, igyekszik tudósítani. Elmeséli, hogy mit lát(ott), amikor éppen arra irányul(t). Miközben megszoktuk ezt az objektívet, egyre nehezebben is hiszünk neki. Virtuóz használója könnyen megtéveszthet: úgy használja, ahogy csak akarja; képes reality show-t csinálni abból, ami nincs, és képpé teheti azt, ami valóságosan létezik.
Ilyen, megtévesztő szándék nélküli képmágus Csurka Eszter is. Drámai hatású monológokat, meggyőző nagyjeleneteket alkot önmegfigyelés és mások megtapasztalása segítségével." (Bővebben a Művészet rovatban)

Csurka Eszter (Budapest, 1969) képzőművész, a Magyar Iparművészeti Főiskola elvégzése után vizuális kommunikáció tervező művészi oklevelet szerzett, illetve előzőleg operator-rendezői képesítést nyert. 2004-ben elnyerte az egri Akvarell Biennále fődíját. 1994 óta számos egyéni tárlata volt, a legutóbbi 2007-ben nyílt a Ráday 9 Galériában.


Csurka EszterCsurka Eszter - Csurka Eszter munkáiból


Csurka EszterCsurka Eszter - Csurka Eszter munkáiból


Csurka EszterCsurka Eszter - Csurka Eszter munkáiból


Csurka EszterCsurka Eszter - Csurka Eszter munkáiból


1 / 5 arrow

impresszumszerzői jogok