Jászkunság 2003 - almanach

Vissza          Tartalom          Címlap

B. Jánosi Gyöngyi:

 Művészetre elszánva

A Jászjákóhalmán élő Szöllősi Edit nevével és munkáival már jó néhányszor találkozhatott a képzőművészet-szerető közönség. Grafikáit önállóan és a Jászsági Alkotók Köre társaságában is többször kiállította. A fiatal alkotó életének eddigi szakaszában is tanult és ezt követően is tanulni szeretne.

A jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnáziumban tett érettségi után a Képzőművészeti Egyetemre adta be felvételi kérelmét, de sem akkor, sem a következő évben - mikor már a második fordulóra is behívták - nem koronázta siker elképzelését. Mivel más élethivatást nem tud elképzelni magának, mint a képzőművészettel való alkotó létet, beiratkozott az EVENTUS (üzleti tudományok és művészetek) szakközépiskolába, Egerbe, ahol képgrafikusi szakközépiskolai végzettséget szerzett. Ebben az iskolában is sokat rajzoltak, főleg modell- és természet után, de illusztrációkat is készítettek, terveztek. Így gyarapodtak ismeretei a komponálás, az alkalmazott technikák használata területén. Különösen forma- és arányérzékenysége szembetűnő az ott készített munkákon.

Szöllősi Edit azonban még elégedetlen. Tudja ugyanis, hogy művésszé válni nehéz és hosszú folyamat, melynek során csak egy összetevő a megfelelő szakmai felkészültség, a rajztudás, a komponáló képesség, a különböző technikák biztos kezű alkalmazása. Tudja azt is, hogy az említett készségeken túl meg kell teremteni saját világlátását, mely nélkülözhetetlen egyedi és csak őrá jellemző műalkotások megteremtésének. E sajátos szemléletmód kialakításában sokat segíthet olyan közeg, ahol az emberek művészettel és hasonló problémákkal foglalkoznak. Ezért ebben az évben beiratkozott a SZIE jászberényi Főiskolai Karára, ahol számára ismert rajztanároktól remél további fejlődést. Feltett szándéka, hogy a főiskolai tanulmányok mellett, vagy után újra felvételizik a Képzőművészeti Egyetemre, mert élete célja az, hogy képzett, jól felkészült grafikusként dolgozhasson.

Reméljük e törekvéséhez sok támogatót talál és olyan emberi kapcsolatokat, melyek segítik megteremteni művészi énjét.

 

B. Jánosi Gyöngyi festőművész, a Hamza Múzeum és Jász Galéria igazgatója Jászberényben.


Lap tetejére