A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 11. szám 2002/2
Új Oslói Oldal
Kulturális hírek
     Kozderka Rrkenes Erzsébet ikonkiállítása 2002. április 20-tól május 2-ig volt látható az oslói Albin Art galériában. Rrkenes Erzsébet 1956 óta él Norvégiában. Különböző körökben sajátította el a selyem-, porcelán, tojás- és az ikonfestést. Eggmaling - fra enkle til det kunstneriske című színes képeskönyve elnyerte olvasói tetszését.
(KF)
     A norvégiai Magyarok Baráti Köre (MBK) rendezésében Martinovits Katalin magyar nyelv oslói óvárosi sétát vezetett. "Van, aki Észak Pompejének nevezi a régi Oslo itt látható romjait. Annyi biztos, hogy skandináviai viszonylatban egyedülálló: sem Stockholm, sem Koppenhága nem dicsekedhet ilyen egybefüggő kora középkori városmaradványokkal. Sétánk során az ódon romokat követve fantáziánk segítségével kirajzolódhat előttünk a régi Oslo képe öt templomával, három kolostorával, püspöki és királyi székhelyével, hogy csak a legfontosabbakat említsük."
(MK)
     A Norvég-Magyar Egyesület és a Magyar Nagykövetség szevezésében április 29.-én a Tánc Világnapján a Magyar Állami Népi Együttes hat táncosa s három zenésze, valamint a norvég "Bćringen" néptánc-csoport tartott közös bemutatót Oslóban a Munch múzeumban. Az est táncházzal zárult.
(KF)
     Terray László ny. evangélikus lelkésznek Károli Gáspár díjat adományozott Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter. A kitüntetést Iklódy Gábor oslói magyar nagykövet nyújtotta át. A Károli Gáspár- díj azoknak a magyar állampolgároknak adományozható, akik a biblikus tudományokban - fordítással, tanulmánnyal - kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén. Terray László 1948 óta él Norvégiában. Lelkészi és egyházszervezői munkája mellett igen kiterjedt missziói és egyháztörténeti munkát végez. Szerkesztette az Útitárs, később a Koinonia c. lapot. Aktívan dolgozott a NOREA Rádió magyar nyelv? adásaiban. Könyvei jelentek meg. Ordass Lajosról szóló monográfiáját több nyelvre is lefordították.
(KF)
     Pozsgay Zsolt LISELOTTE ÉS A MÁJUS c. tragikomédiájának 2002. május 25.-én volt a világbemutatója Oslóban a norvégiai Magyarok Baráti Köre (MBK) szervezésében. A darab a grazi színház felkérésére íródott, s az ottani német nyelvű bemutató ősszel lesz. A művet a békéscsabai Jókai Színház Pozsgai Zsolt rendezésében tűzi műsorra Kovács Edit és Karczag Ferenc közreműködésével.




A Norvég-Magyar Egyesület híre

     Végre megjelent az új Norvég-Magyar, Magyar-Norvég  zsebszótár. Beszerezhető Norvégiában (NUFO, Pb. 232, 1319 Bekkestua) és Magyarországon (Magyar Felsőoktatás-Professzorok Háza, 1146 Budapest Ajtósi Dürer sor 19-21).
     A Magyar Írószövetség két Norvégiában élő tagjának bőven akadt programja Magyarországon a 73. Ünnepi Könyvét rendezvénysorozatán. Sulyok Vince idén ünnepli 70. születésnapját. Ez alkalomból jelent meg a Széphalom Könyvműhely kiadásában a Tegnapodban élsz, Versek 1997-2001 c. kötete.



A könyv hivatalos átadása június 4.-én volt a Libri Könyvesházban. Másnap a Petőfi Irodalmi Múzeum látta vendégül a költőt, ahol a kötetet díszítő hat grafikát tartalmazó dísz-mappa s a verseskötet ünnepélyes keretek között került be az intézmény gyűjteményébe. A grafikákkal Kovács Ferenc írótárs, grafikus tisztelgett a 70 éves költő előtt. Sulyok Vince június 6.-án, a Könyvhét nyitónapjá, a Vörösmarty téren dedikálta verseskötetét s a szintén most megjelent XX. századi dán költők antológiája c. fordításkötetét.



Kovács Ferenc új könyve ezúttal 16 grafikáját s az ezen képek ihlette - barátai tollából származó - angol s magyar nyelvű irodalmi reflexiókat tartalmazza. A kötet bemutatójára a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárban, és a Dunaújvárosi MMK-ban került sor.
(KF)

Hírek az MBK Híradóból

     Astrid hercegnő nyitotta meg a bergeni Galleri 3,14-ben azt a május 7-től június 4-ig tartó kiállítást, melyben az 1920 és 1940 között alkotott legjelentősebb magyar konstruktivisták 20 művét tekinthették meg az érdeklődők.

     A 16 éves Kunszenti-Kovács Dávid negyedszer nyerte > meg a norvég országos középiskolai matematikai versenyt, ezúttal maximális pontszámmal. Az idén az országos fizika versenyek és az északi országok matematika versenyének is ő a lett a győztese.

     Lisztes István Oslóban élő szobrászművész május 16. és április 28. közötti kiállításáról Kasselbauer Gyöngyvér képriportban számol be az MBK Híradó olvasóinak.

Szerkeszti: Kovács Ferenc (ferenc.kovacs@media.uio.no)