A dél-svédországi magyarok családi lapja
3. évfolyam 10. szám 2002/1
Konyhamester
Húsvéti konyha
Ha megadjuk a módját a húsvétkor terített asztalnak, akkor arról nem hiányozhat a főtt sonka, kolbász, a sonkalébe főtt tojás, a nyársonsült bárány, a fonott kalács és egyéb csemege

Tárkonyos bárányleves
     Ecetes vízzel forrázzuk a bárányhúst, 5 percig hideggel öblítjük. Hideg vízbe tesszük a húst, szalonnát, borssal, 1 vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával forraljuk, sózzuk, zöldségeljük, tárkonnyal ízesítjük, leszűrjük, finomra vágott tárkonyt adunk hozzá, ecetes vízzel készült habarást készítünk hozzá.. Tojássárgás tejföllel, citromkarikákkal tálaljuk.

Húsvéti sonkaleves
     1 füstölt hátsó sertéscsülköt puhára főzve kicsontozunk, rostjára merőlegesen felkockázzuk. Bőréről leszedve a felesleges zsírt, a bőrt laskára vágjuk. Megtisztítva 3 sárga-, 2 fehérrépát, fel zellergumót, ökölnyi fehér-, vörös-, kelkáposztát, 25 dkg gombát, laskára vágjuk, majd a csülök főzőlevében puhára főzzük. Hozzáadva a csülökhúst, 2 dl tejfölt, 2 dl tejszint, 2 dl asztali bort, összeforraljuk. Aprított petrezselyem zölddel hintjük. Tálaláskor 1 csapott kk. frissen reszelt tormát téve a tányérba, rámérjük a levest.

Mézédes bárányborda roston
     Tegyük a felszeletelt bordát egy nagy (zománcozott) bográcsba vagy üstbe és enyhén sózzuk meg, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Lefedve, lassú tűzön főzzük egy álló óra hosszat, majd vegyük ki az üstből és csepegtessük le. Amíg megszikkad, keverjük össze a maradék hozzávalókat. Tegyük a darabokat a rostélyra a parázs fölé. Natúr báránygerinc Végy báránygerincet személyenként három szeletkét, mert ez igazából nem szelet, csak szeletke. Mindenképpen a vajat/margarint kedveli a friss bárány. Tehát 6 deka vajat/margarint megmelegítesz serpenyőben, és a meg- borsozott, de nem sózott, kés fokával megütögetett hússzeleteket a zsiradékon mindkét oldalukon pirosra sütöd. Tálra tedd a húst, gyengén sózd mindkét oldalán, krumplipürével tálald.

Cipóban sült csülök
     15 dkg lisztből, 1 főtt, áttört burgonyából, 1 tojássárgájából, 2 dkg langyos tejben futtatott élesztőből, sóból, kis tejből kemény tésztát dagasztva 2 órát kelesztjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtva bebundázunk vele egy kb. 50 dkg-os főtt csülköt. Tetejét tojássárgájával kenve forró sütőben megsütjük. Párolt vagy savanyú káposztát (amit a sütőben kis zsiradékkal felforrósítunk vagy kissé megpirítunk) adhatunk melle.
Gombás báránygerinc sütőben
     8 szelet bárányborda, 5 deka margarin, 10 deka szeletekre vágott gomba, egy evőkanál liszt, 1 dl víz, egy evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, késhegynyi törött bors. Sózd és borsozd meg gyengén a szeleteket. Forrósítsd fel a margarint egy serpenyőben és a szeleteket mindkét oldalukon süsd pirosra. Vajazz ki egy tűzálló tálat, rakd le a szeleteket. A serpenyőben maradt margarinon párold meg a gombát kis sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Szórd le a kanál liszttel, keverdel és felengedve a vízzel, főzd sűrűre. Ezt a kend a lerakott hússzeletekre és az alábbi mártással öntsd le. Told a sütőbe és hatos fokozaton süsd ropogósra. A mártáshoz: egy evőkanál liszt, 2 deka margarin, 1,5 dl tej, 1 deci tejföl vagy tejszín, 1 tojássárgája, 7 deka reszelt sajt, mokkáskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió. A margarint kislábasban felmelegíted és a lisztet hozzátéve keveregetve habzásig hevíted. Sózd meg és tűzről levéve folytonos kavargatás mellett ereszd fel a tejjel. Ha nem csomós, akkor visszateszed a tűzre, hozzáreszeled a szerecsendiót és kis lángon sűrűre főzöd. A tejfölben, vagy tejszínben eldolgozod a tojássárgáját és a tűzről lehúzott mártásban keverd el.

Húsvéti kalács
     1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót, 1 ek. porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek. tejfölt, 1 ek. porcukrot, 5dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek. langyos vajjal jól eldolgozzuk. Kisse lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5 egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a kalácsot. Jól zsírozott tepsiben meg kelesztjük, majd felvert tojással kenve sütőbe rakjuk. Lassú tűzön átsütjük. (kk.= kiskanál, ek.= evőkanál, dl = deciliter, kg = kilogramm) )



Húsvéti kenyér
     2.5 kg langyos liszt közepébe mélyedést készítve beleöntünk 2 dl langyos tejben futtatott 8 dkg élesztot. Kis liszttel elkeverve a kovászt, meleg helyen megkelesztjük. Hozzákeverve 6 tojást, 5 dl langyos, forralt tejet, 35 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 12 dkg őrölt mandulát, 25 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, csipet sót, a tálban levő liszttel hólyagosra dolgozzuk, kelesztjük. 2 hosszúkás cipóvá formáljuk. Lisztes tepsiben ismét kelesztve tojással kenjük. Forró sütőben sütjük.