A dél-svédországi magyarok családi lapja
2. évfolyam 8. szám 2001/4
Nyelvápolás
Hibavadászati versenyünk Az MVSZ és a magyar nyelv
    A szabályzatból: Minden a lapban fellelhető értelmi hibáért 3, helyesírási hibáért 2, gépelési hibáért 1 pont jár.
     A munkatársi versenyben minden a szerkesztőségbe beküldött hírért 5, beszámolóért 6, cikkért 7, képes beszámolóért 8 pont jár.
     A Svédországi magyarító szószedet összeállítását elősegítő minden 5-10 beküldött svéd-magyar kifejezésért pedig 10 pont jár.
     Minden 15 pontért a versenyzők könyvjutalomban részesülnek! Ne tétovázz! Ebben a versenyben csak nyerhetsz! Az veszít, aki kimarad belőle!
     Közösen könnyen összegyűjthetjük azokat a sűrűn használt, divatos, önkéntelenül is magyar beszédünkbe kevert svéd és angol szavakat, amelyek anyanyelvünket, svéd nyelvünket, angol tudásunkat is szegényítve és kisebbítve, a csak kevesek által értett zagyvanyelvet éltetik. A tiszta magyar nyelv használatára erőszakkal senkit sem kényszeríthetünk, de mindnyájan példát mutathatunk az igényességre. Szószedetünk célja csupán annyi, hogy megfontolásra késztessen, hiszen egyik-másik idegen szó helyet anyanyelvünk gazdag tárházából számos megfelelőbbet használhatunk, amelyekkel változatosabban kifejezhetjük gondolatainkat. A gyűjtők amellett, hogy a Svédországi magyarító szósedet - reményeink szerint népes - szerzői táborának tagjainak sorába lépnek, gyarapodnak azzal is, hogy nyelvhasználatuk tudatosabbá válik, meggondoltabban fogalmaznak, tömörebben, jobb magyarsággal beszélnek majd.
     Kérjük, bővítse, egészítse ki a környezetében gyakran hallott idegen kifejezésekkel a www.hunsor.nu címről letölthető szószedetet amelynek sokszorosítását és terjesztését ajánljuk és engedélyezzük.
    Részlet a Gondolatok a Magyarok Világszövetsége legfőbb céljairól - Az Újrakezdés Bizottság részére - című közleményből

     A Magyarok Világszövetségének legfőbb kötőanyaga a magyar nyelv. A magyar nyelv birtoklása, az irányában való elkötelezettség, ugyanúgy előfeltétele a teljes körű MVSZ tagságnak, miként haza- és nemzetszeretet híján értelmét veszti az egész.
     A nyelv minden népnek a legjelentősebb közös alkotása: beláthatatlan történelmi idők, megszámlálhatatlan sok nemzedék, végtelen élmény- és érzésvilág, az ember és a szellemi, a rejteki valamint a való világ viszonyának teljes fogalmi készlete és eszköztára. Magyar anyanyelvünk, melyet a világ legátfogóbb nyelvismeretekkel rendelkező nyelvészei a legősibb és kristálytiszta logikájú emberi nyelvek közé soroltak; igei erejű. Leheletfinom árnyaltságú, gazdag fogalmi készlete és az évezredek során csiszolódott tömörsége, miként egyedülálló belső logikája teremtő erőt hordoz.
     "Ez a nyelv a legrégibb és legdicsőségesebb emlékműve a nemzeti önállóságnak és szellemi függetlenségnek" - írta 22 nyelv ismeretében Sir John Bowring, két évszázaddal ezelőtt.
     Magyar anyanyelvünk nem csak gyümölcse a szellemnek, hanem első számú alakítója is annak. Így egyszerre kell cselekvésünk céljává, eszközévé és tárgyává váljék. Ekkor és csakis ekkor teljesíthetjük felvállalt programunkat, melyet három szóban tömörítettünk: hagyomány; tudás - újjászületés. Ekkor, és csakis ekkor válhat majd Világszövetségünk kovásszá, mely éleszti a magyar társadalmat, fórummá, mely akarattá alakítja a szándékot, és intézménnyé, melyben valóra válhat nemzetünk felemelkedése. Általa és ővele.