II. évfolyam. 7. szám 2001. július., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Kristianstadi Lap
II. évfolyam, 7. szám 2001 / 3.


Születésnapján és névnapján
köszöntük minden a kristianstadi magyar egyesülethez tartozót. Név szerint majd akkor, amikor nyilvántartásukból ezt valaki(k) megküldik a szerkesztőknek.

A KRISTIANSTADI MAGYAR EGYESÜLET IDEI MŰSORÁBÓLJúlius 7. Kristianstadi napok.
Augusztus 20. Nemzeti Ünnep. Szent István királyunkra emlékezünk. Előadó: Kocsis István író, Budapest. Fellép Szvorák Katalin pozsobyu népdalénekesnő.
Szeptember 22. A marosvásárhelyi "Gruppen Hecc Kabarétársulat vendégjátéka.
Október 6. Szüreti bál. Bromölla; Folketshus.
Október 23. 1956-ra emlékezünk - nemzeti ünnep. Ünnepi előadó: Nemeskürty István író, történész; Budapest.
November 3. "Hallowen" rendezvény a fiataloknak; Magyar Ház.
November 24. Németországi kirándulás.
December 6. Vendégünk a Marosvásárhelyi Állami Bábszínház, Mikulás ünnepség.
December 31. Szilveszteri ünnepség.

Minden második vasárnap a Magyar Házban "játszóház" a tíz éven aluli gyerekek részére. Látogassa Ön is az egyesület székházát, ahol különböző társasjátékok várják.
A vezetőség fenntartja a műsorváltozás jogát.
Q
SOMIT - hírek

Váncsa Andrásnál a
0739-909590
telefonszámon.
Molnár Gergely a fiatalokról

- Sokszor elgondolkozom azon, hogy ki veeszi át tőlünk a stafétabotot, hogy van-e fiatalság, akire még számítanunk lehet? Választ erre a kérdésre olyankor kapok, amikor szokásos tavaszi rendezvényünkre Dél- Svédország minden részéből jönnek fiatalok. 70-80-an is ostrom alá veszik kicsiny Magyar Házunkat. Egyesületünk névsorában nem szerepel ennyi fiatal, de tény, hogy léteznek. Megtalálják egymást a megfelelő alkalmakkor és jól érzik magukat együtt, utána szétszélednek rendezni saját életüket. Vajon miként lehetne visszacsalogatni őket, hogy takarítsanak is Magyar Házunk kertjében?HÚSZ ÉV TÖRTÉNETE DIÓHÉJBAN

A Híradóban megjelent Molnár Gergely írás alapján

Az 1981 február 24-én rendezett bállal kezdődött. Kuncz Andor alapító tag nyolc esztendeig elnökként igazgatta az egyesület első lépéseit Az év elején tartott két évtizedes évforduló alkalmával örökös tagjává választotta az egyesület. Ugyancsak nagy megbecsüléssel emlékeztek meg mindazokról, akik alapító tagként, elnökként vagy cselekvő tagként éltették a kristianstadi egyesületet. A Kövesdi Károly, Krzanic Juliánna Papp Ferenc, Papp Teréz, Sándor Csaba, Szenczi Rozália,Vágó János névsort még hosszan lehetne folytatni. A maiak közül is csak az ünnep rendezésében magukat kitüntető Mihajlovics Ilona, Molnár Erzsébet, Szabó Etus és Takács Vera neve fér ide.

Az idén az egyesület tagjainak létszáma meghaladta a 250-et. Az egyesület története folyamán ez a legmagasabb taglétszám. Nagyrészük olofströmi, segítőkészségük is példamutató. A szervezet jelenlegi vezetőségének nem titkolt célja, hogy a környék összes magyarját összefogja és önmegtartó cselekvésre biztassa az elkövetkezőkben is.

Vendégünk volt

Megismerkedhettünk Hermann Róbert budapesti történésszel, aki A jobbágykérdés megoldásáért folytatott harc a 19. Század első felében című dolgozatával már középiskolás korában kiemelkedő eredményt ért el a történelemtudományban. Egyetemi tanulmányai alatt hadtörténeti tanulmányokat is folytatott, tizennégy éve a Hadtörténeti Intézet tudományos kutatójaként dolgozik, amelynek második esztendeje igazgatója is. Eddig tizenkét önálló kötete jelent meg, kétszázötven tanulmányt közölt, rendszeresen előadásokat tart külföldön is. Néhány éve Görgey Artúr iratainak összegyűjtésével foglalkozik. 1997-től a történelemtudományok doktora.
Előadása nagy élményünk volt.

Az Ebesi Forgórózsa Citeraegyüttes is emlékezetes vendégünk volt. Százharminc Kristianstad- környéki magyar volt kíváncsi rájuk, és Agárdi Éva vezetésével késő éjszakáig szórakoztattak minket kellemes magyar muzsikájukkal.

A 125 éves temesvári Csíky Gergely Színház előadására zsúfolásig megtelt a bromöllai kultúrotthon. Többen jöttek Växjöből, Ljungbyből, Markarydből is. Egyre nehezebb lesz ilyen nagy csoportot vendégül látnunk a jövőben, mert az utazási és egyéb költségek magasabbak, mint évekkel ezelőtt.
felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.