II. évfolyam. 7. szám 2001. július., ISSN 1404-7780

[vissza]

Gyorskonyha


Krisár Zsolt a MEGAPORT főszerkesztője hívta fel figyelmünket erre a gazdag honlapra ( http://www.megaport.hu) , amely immár ötödik éve angol és magyar nyelven szolgáltatja gazdag anyagát, és kalauzolja olvasóit többek között az utazás, a történelem, a kultúra, az üzlet és a gazdaság adathalmazai között. Naponta ezernél több látogatója közé mi is feliratkoztunk, hogy a skandináv országokban kedvelt gyorskonyhai tudásunkat bővítsük. A sokféle szendvics receptekből átvettünk néhányat és név helyett csak számmal jelöltük ezeket.

Szendvics- Smörgĺs

1.
Hozzávalók:
vágott zsemle 2 db. csirkemellfilé 1 db., édes mustár, hagyma, sárgarépa, bors, vaj, majonéz, szerecsendió.

A zsemléket kettészeljük, és belső felüket grillen barnára pirítjuk. A csirkemellből két vastag szeletet formázunk, alaposan megszórjuk szerecsendióval, és forró vajban ropogós pirosra sütjük. A zsemlék alját megkenjük mustárral, megszórjuk reszelt hagymával és sárgarépával, ráfektetjük a húsokat, megborsozzuk, és végül ízlés szerint majonézzel ízesítjük. A szendvicseket kicsit összenyomjuk, majd kettészeljük, és banán-turmixszal tálaljuk.

2.
Hozzávalók:
kenyér, tojás vöröshagyma, lapka sajt, gomba , majonéz, olaj.

A kenyeret beáztatom az előre összekevert tojásba, ügyelek, hogy jól átitatódjon.



Addig a forró olajba teszem a karikára vágott hagymát és a szintén karikára vágott gombát. Kellemesen átsütöm őket. Ezzel egy időben a kenyeret is beleteszem az olajba és mint a bundáskenyeret elkészítem. A még forró kész bundás kenyérre ráteszem a sajtot, hagyom megolvadni, majd ráteszem a gombát és a hagymát is. A tetejére kenem a majonézt és kész.
3.
Hozzávalók:
50 dkg párizsi 5 dkg vaj vagy margarin 3-4 db kemény tojás 2-3 dl tejföl 5 dkg reszelt sajt mustár, só, bors, Piros Arany ízlés szerint.
A párizsit lereszeljük, a kemény tojásokat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, és az összes hozzávalót jól összekeverjük, úgy, hogy egyenletes massza kerekedjen belőle. A tejföl mennyiségével tudjuk szabályozni a sűrűségét (ne legyen túl híg), ezért annak egy részét célszerű a végére hagyni. A kész masszát kenyerekre kenjük,



reszelt sajttal megszórjuk, és sütôben vagy szendvicsmékerben megsütjük. (Utóbbi esetben persze csukott szendvicset kell csinálni! Én a hagyományos megoldás híve vagyok.) Nagyon finom!!!

4.
Hozzávalók:
kenyér vaj savanykás alma fahéj főtt tojás reszelt sajt

A vajjal megkenjük a kenyérszeleteket, ráfektetjük a vékony karikára vágott almákat (miután kivettük a magházat). Megszórjuk egy kis őrölt fahéjjal majd a karikára vágott kemény tojásokat is elrendezzük rajta. Ezután már csak a reszelt sajt következik és egy pár percre betesszük a sütőbe, amíg ráolvad a sajt. Nagyon finom!

5. Hozzávalók:
két-három szelet kenyér 2-3 tojás vöröshagyma, bors, só, porrá őrölt oregano, kakukkfű, pirospaprika

Beáztatom a kenyeret, kipréselem és egy tálba rakom. Ráütöm a tojásokat, némileg megfűszerezem és megsózom, pirospaprikát adok hozzá javítani egy picit a színét.
Homogénre keverem az így kapott masszát. Lábasban kevés olajban megpirítom a nagyon apróra vágott vöröshagymát.

6.
Hozzávalók:
néhány szelet kenyér vagy félbevágott kifli 1-2 tojás 10-20 dkg sajt vaj vagy margarin őrölt csemege paprika

A reggeli vagy éppen vacsora elkészítése nagyon egyszerű. A kenyérszeleteket vagy a kiflit megkenjük vajjal vagy margarinnal. Egy kis tálban felverjük a tojást, és a sajtot belereszeljük. Az így kapott masszát elosztjuk a megkent kenyereken vagy kifliken. A szükséges tojások száma és a sajt mennyisége attól függ, hogy mennyi szendvicset készítünk. Az elkészült szendvicseket forró sütőbe tesszük amíg a tojás meg nem sül rajta. Végül a sütőből kivett illatos szendvicseket megszórjuk egy kis őrölt paprikával, hogy a látvány is legalább olyan ínycsiklandozó legyen mint az illat. Hát ennyi JÓ ÉTVÁGYAT HOZZA!!!

ä




felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.