II. évfolyam. 7. szám 2001. július., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Göteborgi Lap
I. évfolyam, 3. szám 2001 / 3.


Beszámoló a 2oo1-ben rendezett,
Ige és anyanyelv
című bibliaolvasó és versmondó versenyről.

Pünkösd ünnepén ismét találkoztunk, mint minden évben, szép gyülekezeti otthonunkban Tangagärdén, hogy az Ige és anyanyelv című országos versenyen részt vegyünk, versenyzőként, szülőként , szervezőként. A nézőtéren helyet foglaltak a nekünk szorító kedves rokonok és ismerősök. Szép számmal érkeztek a gyerekek és fiatalok a tó partján, festői környezetben elhelyezkedő házba. Az első óra ismerkedéssel , valamint a régi ismerősök üdvözlésével telt. Az ünnepi hangulatot emelte a szakácsnőket dicsérő finom ebéd.
A versenyt négy korcsoportban szerveztük akár a helyi szakaszban. A legkisebbek közül hárman versenyeztek, az országos díjért : Andrássy Regina Anna , Csapó Aletta és Lipcsey-Andersson Rafael. Mindhárman göteborgiak. A 7 - 1O éves korcsoportban Andrássy Hunor , Stärbeck Dániel, és Tóth Márton András Göteborgból, valamint Stubert Balázs Ringaröből szerepelt. A 1O - 14 évesek körében volt a legerősebb és a legnépesebb a mezőny : Aracsy Annamária Osbyből, Fülöp Attila, Kadir Jwann és Sall- Wesselényi Máté Albert Göteborgból , Jaeger Dalma Skoglsból , Stuber Ágnes Lidingöbol , Veress Árpád Halmstadból , és Zöld Dominika Hässelbyből. A legnagyobb korosztályban , sajnos, csak egyetlen versenyző lehetett jelen: Kókh Eszter, Göteborgból
Valamennyiüket anyanyelvük szeretete és keresztény hite hozta a versenyre. Mindannyiukat dicséret illeti a nyújtott jó teljesítményért. Nagyban hozzájárultak magyar nyelvünk megőrzéséhez itt Svédországban, ami felvállalása egyik legszebb feladatunknak. A zsűrinek igen nehéz dolga volt, amikor döntenie kellett, hogy kinek ítélik az országos nyertesnek járó arany, Ige és Anyanyelv feliratú érméket. A zsűri tagjai : Lindberg Katalin, Magyari Köpe Gábor tiszteletes úr , Urbán Imre és Wolf Judith. A Fődijakat Csapó Alettának, Stubert Balázsnak , Veress Árpádnak és Kókh Eszternek ítélték. Valamennyi versenyző megkapta az Anyanyelv szeretetének díját, ezüst érmét és emléklapot. A csokoládé az egyház ajándéka volt. Az értékes könyvjutalmakat Urbán Imre biztosította. Két 14 éven felüli versenyzőnk, Kókh Eszter és Aracsy Annamária Magyarországra utazhat tíz napos anyanyelvi táborba. Jó utat kívánunk nekik és gratulálunk mindenkinek. Jövőre még több gyerek és fiatal versenyző jelentkezését várjuk.A KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR
MŰVELŐDÉSI KÖR

Tíz esztendővel ezelőtt tizenhárman alapították. Tagsága azóta folyamatosan nő. 2000-ben meghaladta a háromszázat. A SMOSZ tagja. A vezetőség: Kovásznay Ádám elnök, Csata Attila titkár, Dávid Hajnalka pénztáros, Sternbeck Ildikó gazda, Kók György vezetőségi tag. Helyettes vezetőségi tagok: Bodó Viola és Boross Katalin.
Külön említést érdemel a Moulavi Márta szervezésében és Veress Gyula irányításával vasárnap délelőtt működő Tavaszi szél gyermektánccsoport

Tagdíj: 150 kr. Családonként 200 kr. Minden bevételüket művelődési rendezvényeikre fordítják. A tagok kedvezményes belépődíjat fizetnek a kör rendezvényein, bérmentve kapják a SMOSZ évente négyszer megjelenő lapját, a Híradót és a drótposta körlevelüket, amelyet az eniko@swipmet.se címről kérhetnek.
A Művelődési Kör címe: c/o Csata, Eklövsvagen 184, 443 50 LERUM, tel.. 46 (o9302 14 352,
A honlap címe: http://menbers.tripod.com./korosicsoma.
Klubhelyiség: St. Jakobs kyrkan, Parkgatan 4, Göteborg, tel..032 82 30 51.
Postgiro: 484 89 27 - 2. Org. Nr..: 85 51 00 - 46 02.

!


A Tavaszi szél évzárója

Május utolsó vasárnapján zárta az évet , a Tavaszi szél gyerek- és ifjúsági csoportja Kellemes együttlétre volt alkalmunk , a Finnek házának kertjében , amit bérlünk. Az idő is nekünk kedvezett , szép napsütésben játszhattak a gyerekek , virágot szedtünk, aztán előkerültek a szép száll kolbászok, amit megsütöttünk, végül egy hatalmas torta.
Persze nem maradt el az évi beszámoló sem. Úgy az események, a fellépések sokasságát, mint az anyagi gyarapodásunkat siker koronázta, így mindenki elégedetten tapsolhatta meg a vezetőséget.
Néhány vidám óra és kiadós beszélgetés után aztán elköszöntünk egymástól, szép és jó vakációt kívánva. Szeptember első vasárnapján találkozunk újra, a megszokott órában , délelőtt 11 órakor, a Finnek házában.Bölcsességtár

A tanárnak nincsen perselye; amikorra végzett a pályával, nem marad más érzése, mint hogy bőkezű volt s szétosztotta magát. S milyen boldogító érzés ez az adakozás! Én, aki alkotói erőm teljében voltam tanár, legjobb műveim ikertestvéreit szórtam szét a katedráról s utólag sem bántam meg, hogy ezt az üdvözítő érzést megpróbáltam.
Németh Lászlófelelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.