II. évfolyam. 6. szám 2001. május., ISSN 1404-7780

•[vissza]

Gyógyászat


Marton Levente:

A norvég beteg - magyar szemmel

A norvég hatóságok nem hétköznapi módszerhez folyamodtak a magas állami támogatások inflációgerjesztő hatását elkerülendő: német és svéd kórházakba exportálják a betegeiket. Ezt a tervet Oslóban nagyon komolyan gondolják és ennek bizonyságaként ezen több norvég beteg érkezett a németországi Kielbe, hogy az ottani klinikán hajtsák rajtuk végre a szükséges műtéteket. Az olsói kormány összesen 1 milliárd norvég koronát (114,6 millió dollár) kíván fordítani állampolgárainak külföldi gyógyíttatására. Ez az összeg mintegy 33-34 milliárd forintnak megfelelő összeg, amelyet csak a magyarországi lakosság felét sem kitevő norvégok külföldi kezeltetésére szánnak. A skandináv országban mintegy 100 ezer ember van kórházi várólistán: a kezelésekre akár három hónapot is várniuk kell a betegeknek. A következő két hónapban összesen négyszáz pácienst küldenek külföldre, főleg németországi és svédországi klinikákra. A hivatásos indoklás szerint félő, hogy a 4,5 millió lakosú északi királyságban nekilódulna az infláció, ha még több pénzzel támogatnák az egészségügyet. - Arra jöttünk rá, ha még több pénzt pummpálunk a hazai kórházakba, akkor óriási nyomásnak tesszük ki a gazdaság többi szektorát - jelentette ki Tore Tönne norvég egészségügyi miniszter. Norvégia a világ egyik leggazdagabb országa, és a 2001-es költségvetés 192 milliárd koronás többletbevétellel számol az ország olajkitermelésének köszönhetően. Oslo a pénz jelentős részét külföldi kötvényekbe és részvényekbe fekteti, hogy így kerülje el a többletbevételek esetleges inflációgerjesztő hatását. A magyar beteg ilyesmiről nem álmodozhat, legfeljebb ha az altatószer kifogyása után a kormányprogramot olvassák fel neki kábítószerként. A magyar beteg annak is örülne, ha itthon megkaphatná mindazt a gondosságot és odafigyelést, amit a Spektrum tévéből ismert állatkórház négylábúi kapnak. Félő azonban, hogy az ötletet a magyar kormány is átveszi, s a hazai betegeket ezután román meg ukrán kórházakba küldik műtétre. Ez lenne az aktív eutanázia magyar módra, s még egy vitás törvény sem kellene hozzá. Az ukrán orvosok kevesebb hálapénzzel is beérik, s az örökösök is jól járnak. A betegek persze nem mindig,



ők már hozzászoktak ahhoz, hogy velük nemigentörődnek. Eközben meg Norvégiában az egyik ellenzéki párt azt javasolja, hogy a kormány a fogvacogtató északi telektől távol, a Földközi-tenger partján vásároljon kórházakat és lakóépületeket a norvég öregeknek. És ezt nem viccből mondta. Jó lenne meggyőzni őket, hogy a távoli Földközi-tenger helyett inkább Magyarországon vegyenek maguknak kórházakat. A globális felmelegedés kapcsán úgyis egyebet sem lehet hallani, mint hogy ideköltözik a mediterrán éghajlat, s kis idő múlva politikusaink hazai termesztésű babérlevelekből font koszorút helyezhetnek a homlokukra.

Bizonyítékképpen itt van az idei tél: eddig annyi hó hullott Magyarországon, mint Dél-Itáliában. Ráadásul nálunk maffia sincs. A kórházakban legalábbis.
Még.
Az viszont érdekes lesz, ha Európa-szerte megindul a betegek migrációja. Mégpedig nem csodatevő helyek felé, hanem olcsó kórházak irányába. Egy finn beteg görögországi gyógyítása lehet, hogy olcsóbb, de ki fizeti a repülőjegyet? Vagy megvárják, amíg összegyűlik egy repülőrakomány beteg? Mindegy uraim, a lényeg, hogy jöjjenek Magyarországra a norvégok és építsenek itt maguknak kórházakat. És higgyék el, nem az ő érdekükben lobbizok és sebész se vagyok. A feleségem sem sebész, sőt ha jobban belegondolok nincs is feleségem. Egyszerűen csak az a helyzet, hogy ha lesznek itt norvég kórházak, hátha néha befogadnak oda egy-egy magyar beteget is.
     Marton Levente



Nemrég indult az újvidéki Családi Kör független hetilapfolyam. Minden csütörtökön, a helyi idő szerint legkésőbb délután négy órakor frissítik.


A szerkesztőség kéri, hogy erről értesítse barátait, ismerőseit az országban és külföldön -- Európában vagy a tengeren túl mindazokat, akik érdeklődésére a lap számot tarthat, s akik esetleg csak a világhálón juthatnak az egyetlen vajdasági magyar napilaphoz.
A lap címe: www.csaladikor.co.yu



felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2001., A.D.