I. évfolyam. 2. szám 2000. július 1.

•[vissza]

A Lundi Lap
3. évfolyam, 21. szám 2000 / 4.


[Magyar öregfiúk]  •[Töprengés a bálon] 

Vendégünk volt a két Kossuth-díjas:
Görömbei András irodalomtörténész
és nagy Gáspár költő

(Töprengés)
Most olyan beszámolót kellene írnunk, hogy az olvasó úgy érezze, mintha maga is ott lett volna az eseményen. Mintha ott ült volna velünk egy sorban, és hallgatta volna az előadást, a felolvasást, a beszámolót, a hozzászólásokat, a szomszédja belekotyogásait, mintha maga is kezet fogott volna, és szót váltott volna a távolról jött vendégekkel és megtapsolta volna a színészt, az előadót, a zenészt... Az utóbbi esztendőkben kötéllel sem lehetett összehozni nálunk háromtucatnyi embernél többet. Igaz, kötéllel nem, de ingyen kávéval, süteménnyel és hűsítővel többször is próbálkoztak már hiába. Semmi sem elég csábító. Pedig a jeles szónok, az ismert történész, a kiváló színésznő, a híres egyetemi tanár, a szerkesztő, a költő vonzotta tizenvalahány fős "tömegben" többen is voltak, akik nem városunk lakói, csak átmenetileg tartózkodtak itt, egyik-másik pedig az anyaországnál is távolabbi Erdélyből merészkedett közénk. Hihetetlen, de ők kíváncsiak voltak reánk. Miért nem kíváncsiak a svéd-magyarok egymásra? Tessék ezen elgondolkozni. Nem tudjuk erre a választ, de érezzük, hogy ez beteges tünet. Gyógyítására, ha tehetnénk, olyan életes beszámolókat kellene írnunk, hogy a távolmaradóknak úgy tűnjék, mintha maguk is ott lettek volna, velünk mulattak, telítődtek volna a legjobbak emberségével és életkedvével. Aki eljön közénk, bizonyára kap majd ezekből, mert akit vonz a közösség, adni is tud majd valamicskét viszonzásul.

Irodalmi Lapok

(http://indi-go.elte.hu/irolap).
A magyar irodalmi források közül a legtöbbjük a MEK Virtuális könyvtárából is elérhető)
- Tiszatáj, az ugyancsak szegedi - Gondolat-Jel és a - Pompeji. Az irodalmi és művészeti folyóiratok
közül a pécsi - Jelenkor és a debreceni - Alföld olvasható a világhálón. Végül az országos terjesztésű irodalmi lapok közül kettő: az - Élet és irodalom és a - 2000 elektronikus kiadása.




Megjelent a kolozsvári Stúdium Kiadó gondozásában Tar Károly: Üdv. című verseskötete

A borítón Hĺkan Bengtsson alkotása látható. A kötetet a szerző "irka-firkái" díszitik.


Magyar kolbászkirály Svédországban

ä

( Szalontai Éva telefoninterjúja)
- Kedves Szabó Miklós önt Svédországban különleges hentes árujáról ismerik. Életéről, családjáról viszont nem sokat tudunk.

- Harmincöt éve élek svéd földön. Tizenöt esztendeje készítem hazai ízű hentesáruimat. Családi mészáros és hentes vállalkozásunkban dolgozik a feleségem, lányom és a vejem is. korszerű gépekkel felszerelt üzemünk van. Marhát, baromfit is vágunk, sertést egy perc alatt.

- Minden lapszámunkban az eddig ingyenesen közölt hirdetésből tudjuk, hogy minden hónap első vasárnapján Lundban és Malmőben vásárolhatjuk meg termékeit, többek között a magyaros kolbászokat, hurkát, szalámiféleségeket. A svédek is kedvelik hentesáruját?

- Csaknem egész Svédországban jelen vagyunk. vásárlóközönségünk egy része szerb, horvát, nagy része pedig svéd. Ha háromszor többet termelhetnék, az is elfogyna.





felelős szerkesztő: Tar Károly, webmaster: Kormos László.,
HUNSOR - Magyar Liget - All Rights Reserved - 2000., A.D.