Nyomtatóbarát változat: Országos Közoktatási Intézet > Új Pedagógiai Szemle 2000 április > Könyvjelző

Könyvjelző

Galló Béla: A túlélés tudománya

(Helikon Kiadó, Universitas sorozat, Bp. 2000, 200 p.)

„Még nem dőlt el a kérdés, hogy az integrációs törekvések a gazdasági és pénzügyi keretek között maradnak-e, vagy földrészünkön egy izgalmas állam- és társadalomszervezési próbálkozásnak vagyunk-e kortársai, mely lebontja a nemzetállam és a nemzettársadalom hagyományos kereteit” – írja a szerző, aki kötetében azt mutatja be, miként értelmezi az ezredforduló problémáit a nemzetközi politikai viszonyok elmélete.

Játszmák nélkül – Tranzakcióanalízis a gyakorlatban
(Szerk.: Járó Katalin)

(Helikon Kiadó, Universitas sorozat, Bp. 2000, 652 p.)

Az Eric Berne által megalapozott pszichológiai irányzat (könyve magyarul már több kiadásban megjelent Emberi játszmák címmel), a tranzakcióanalízis módszerét követő, illetve folytató magyar pszichológusok tanulmányait tartalmazza a kötet, melyben többek között a lelki sérülések gyógyításáról, a gyermekek családi és intézményes neveléséről és a különböző élethelyzetekben nyújtható tanácsadásról olvashatunk izgalmas írásokat.

Eagleton, Terry: A fenomenológiától a pszichoanalízisig

(Helikon Kiadó, Universitas sorozat, Bp. 2000, 216 p.)

A szerző kötete már klasszikusnak számít, az irodalom társadalmi és történeti megközelítésével foglalkozik, az ideológia-kritikai irányzat képviselője. Könyvében pontos képet ad az utóbbi évek legfontosabb irányzatairól, a modern és posztmodern irányzatok éles szemű megfigyelője és szellemes, jó humorú kommentátora.

Assmann, Jan: A kulturális emlékezet. Írás, emlékezés és politikai identitás a korai magaskultúrákban.

(Atlantisz Kiadó, A kútnál, Bp. 1999. 314 p.)

*