Tárogató.

Helyreigazitás. Mult számunkban a „Magyar Sajtó” munkatársai közt helytelen értesülés folytán emlitők Kecskeméti Aurél úr nevét, kit hasonló minőségben nyilvános működéstől hivatalos állása tartóztat.

Szinte szükségesnek tartjuk olvasóinkat arra figyelmeztetni, hogy a Vas. Ujs. és P. U.-ban általunk hirdetett pályadijak és föladatok alól a szerkesztőség aláirása későn észrevett sajtóhibából maradt ki.

x* Medardusi vásár. A legközelebb mult pesti vásárral nagyon elégedetlen a kereskedő világ, s van is oka, mert rá lehet illeszteni azt a közmondást, hogy „se pénz, se posztó” a mit ugy kell magyarázni, hogy  a pénzforgalom is igen bágyadt volt, a szokott vásári czikkek legfőbbike a gyapju pedig, melly e vásáron nagy szerepet szokott játszani, rég idő óta nem jelent meg olly rendetlenül a pesti piaczon mint épen a mostani medardusi vásáron. Mindössze 13,000 mázsa gyapju kelt el, alább szállott áron, mellynek tetemes része tavali volt, melly mindig olcsóbb szokott lenni a fris nyiretünél. Sokkal jobb reményekkel néznek a julius hóban következő váczi vásár elé, mellyet gyapjudolgában akár pestinek is be lehet venni. A vidéki boltosok is sok helyről elmaradtak, minek az lehet oka, hogy a vizáradások s rosz utak miatt nem mehetvén kis vásárokra, kelméik nem fogytak el annyira, hogy ujabbakkal kellene boltjaikat vagy vásáros ládáikat ellátni. Repczére ugy szólván semmi vásár sem volt, repczeolaj is nagyon kevés volt forgásban, 35 ftjával mázsája. A gabona ára egy idő óta meglehetősen állandó, legjobban keresik s viszik külföldre a kukoriczát. A disznózsir ára 33 1/2–44 ft között forgott a zsiradék minőségéhez képest. Szalonnát lehetett 32–34 ftjával venni, de a jó füstölt szalonnáért 42–43 ftot is megadtak. Gubacs ugyan bőven kelt el, de azért még sem lehet kelendőségé élénknek mondani, hihetőleg azért, mert a legközelebbi termés nagy bőséggel kecsegtet. A kender ára hirtelen felugrott azon oknál fogva, hogy angolországi kereskedők nagyon elkapták a mit készen leltek és sokat megrendeltek. Mi az időjárást illeti az eléggé kedvező volt, magában értetvén, hogy most is beteljesült az az országos hit, miszerint pesti vásár eső nélkül nem lehet. Ez egyszer épen jégeső fogadta az érkezőket.

x* Birányi Ákos irodalmunknak huzamos ideig szorgalmas munkása f. h. 10-én váratlan hirtelen halállal mult ki az élők sorából. Hideg tetemei más nap temettettek el az irodalom különféle képviselőinek, s az elhunyt minden rendü barátainak szép számu kiséretében. Birányi Ákos kora ifjuságában kezdett Schulcz Ágoston névvel irni, később testvérével karöltve mig Schulcz testvérpár iparkodott majd egy, majd más hézagát potolni irodalmunknak, az utóbbi években pedig kiváltképen a hirlapirodalom egyik derék szakmányosa volt. Szakadatlan szorgalma, fáradhatlan kitürése és becsületes törekvése a 39 éves korában elhunyt derék irodalmi munkásnak sokáig jó emlékezetben fog fenmaradni barátainál, jóakaróinál, s dolgozótársainál.

*** Több helyről hallottuk azon szomoru tudósitást, hogy a melly gabonát és füvet ez évben a jég elvert, az lekaszáltatván, még csak takarmányul sem használható, mert semmi marha sem nyul hozzá; a gazdák egyedül alomnak használhatják.

*** Mult csütörtökön éjjel egy pesti hazafi a Rákoson levő helységek egyikében lakó uri barátját meglátogatván, mig a társaság együtt mulatott, az alatt a bérkocsis lovait ellopták. Illyen tisztesség  sem érte még bérkocsis lovait soha.

x* A Magyarország felső részébe vezető országutra nézve legközelebb oly hivatalos rendelet érkezett illető helyre, hogy azt jövő télig okvetlen lehető legjobb karba kell hozni ujból épités által. Tehát alapos reményt táplálhatnak felső vidéki hazánkfiai, hogy jövő télen sem bele sem sülyednek, sem bele nem fagynak a feneketlen sárba.

x* Mádon (Zemplén megy.) f. h. 6-án 55 ház leégett. Hir szerint az elégett épületek nagyobb része biztositva volt. Talán az 1852-iki tüzvész alkalmával okultak mádi hazánkfiai; mert mai napig igaz mondás maradt az, hogy „Maga kárán tanul a magyar.”

x* Rablási hirekkel eg yidő óta sürüen találkozunk a hirlapok hasábain. Legközelebb Illye és Bugy között támadta meg két, pisztolyokkal fegyverzett rabló az illyei molnárt, ki két legénynyel s kocsisával haza felé iparkodott. Rövid tusa után sikerült a bátor molnároknak a két rablót lefegyverezni, s fegyverestől átadni a hatóságnak. Turóczmegyében meg két czigány támadt meg egy fuvarost, s ki is rabolta, m. h. 28án; hanem a rudnai előljáróságnak sikerült e két vitéz moreket kézre keriteni.

x* Erdélyből Károly–Fehérvárról azt irják a „Religio”-nak, hogy ott egész családok tértek át a katholika egyház kebelébe, mely lépéseknek házassági elvállások szolgáltak inditó okul.

–A jégverés ellen kölcsönösen biztositó magyar egyesületnél biztositott f. é. junius 7-ig 823 fél, 1,328,350 p. forintnyi értéket, junius 8-tól 14-ig 289 fél 342,780 p. ftnyi értéket. Összesen 1112 fél 1,671,130 p. ft értéket. Taval ugyanazon időszakban csak 681 fél által csak 770,670 p. ftnyi érték volt biztositva, miből ezen jótékony intézet hatáskörének terjedése legjobban kitünik.