István bácsi naptára pályakoszoruzott iratairól.

Folyó évi febr. 16-ki fölhivásunkat, mellyel István bácsi 1856-ki naptárának emelésére 3 pályakérdést volt szerencsénk kihirdetni, a tisztelt honfiak legbuzgóbb részvéte koronázta; s mi adott szavunkként a tisztelt közönséget örömmel értesitjük, miként a szabott határnapig u. m. april 15-ig az I-ső vagyis gazdászati kérdésre 17, a II-dik vagyis közerkölcsiségre vonatkozó népies beszélyre 8, s a III-dik vagyis értelemderitő népies költeményre 17, s igy öszvesen 42 pályairat küldetett be, mellyeket következő szakértő és köztiszteletben álló férfiak sziveskedtek megbirálni t. cz. Brünek József, Török János, -Szvorényi József, Ney Ferencz, Toldy Ferencz, Sujánszky Antal és naptárszerkesztő Majer István urak.

A gazdászati kérdésre kitüzött értékes ezüst billikomot nyerte Knar József Tardon, mint az „Ora, labora, dabit Denus omnia bona” jeligés irat szerzője.

A népies beszély diját hat aranyat nyeré Keresztes József szent Imrén, mint a „Kicsiny az engedett tér, fontos a kitüzött eszme” jeligés és a „A lidércz üző” czimü költemény szerzője.

A népies s babona elleni költeményre kitüzött négy aranyat nyeré Császár Ferencz, mint a „Kevésből is sokat ért az okos” jeligés a „Csiszár Marczi” czimü költemény szerzője.

A t. cz. koszoruzottak pályadijaikat Majer István naptárszerkesztő urtól (lakása Pesten uri utczai 6. sz. Horváth-házban) méltóztassanak átvenni.

A többi t. cz. pályázónak, a népnevelés és honunk fölvirágzásának teljesitésére meginditott vállalatunk iránti meleg részvétökért őszinte hálánkat kijelenteni kötelességünknek ismerjük, szerencséseknek tartandván magunkat, ha tőlünk, illy tiszteletünk emlékeül István bácsi 1856-ki8 naptára egy-egy tiszteletpéldányát augusztus havában elfogadni méltóztatnak. – Különben kéziratjok iránt a szerkesztő urnál rendelkezni sziveskedjenek. Kik folyó évi augusztus utoljáig pályairatjokról nem intézkednek, főleg hosszas felelősség kikerülése miatt a szerkesztő ur ugy veendi, mint szabad rendelkezésére engedett dolgozatot.

Elvégre a tt. irók illy buzgó részvéte által is népszerüségre emelt vállalatot István bácsi naptárát, mellynek meglepőleg változatos, gyakorlati, főleg eredeti becses tartalmáról a fentirt 3 pályakoszoruzott dolgozat mellett, több jeles irónk és szerkesztő ur ismert tapintata is kezeskedik, s mellyet számos eredeti kép ékesitend, s azért iránta már is a hon minden részéről igen lekötelező nyilatkozatok és megrendelések érkeznek, a tt. közönség kegyes pártfogásába ajánljuk.

Pesten, május 30-kán 1855.

Landerer és Heckenast könyvnyomdája.

Felelős szerkesztő: Pákh Albert.