Magyar hölgyek naptára

Megjelent

és

Edelmann Károly

könyvkereskedésében, vácziutcza 7. sz. s általa minden magyarországi könyvárusnál kapható:

Magyar hölgyek

naptára

1855-re.

Szerkeszti és kiadja

CSÁSZÁR FERENCZ.

12-ed rét. 188 lap, igen csinosan boritékozva.

Ára 1 ft. p. p.

Tartalom: Gizella, sz. István felesége (aczél-metszet). Előszó. Naptár. Csillagászati jegyzetek. Történeti nevezetesb adatok. Fölfedezések és találmányok. Némelly hölgynevek jelentése. A magyar királynék (történeti vázlat) Császár Ferencztől. A korál (vagy kláris, természettörténeti értekezés, 8 fametszettel Balogh Páltól. A kincskereső (költemény) Tompa Mihálytól. A tengerszem tündére (rege) Jókai Mórtól. A vén csősz (költemény) Szemere Miklóstól. Találkozás bérkocsin (novella) Degré Alajostól. Daridóban (költemény) Szelestey Lászlótól. A világ komédiája (humoreszk) W.-től. – Cselédbért sat. mutatótábla. Kamattábla. Bélyegfokozat. Levélbérjegyzék.

* * *

E tartalom eléggé mutatja, mily érdekes olvasmányt nyujt, a t. „Magyar hölgyeknek” e „naptár” szerkesztője, kinek az egész magyar közönség előtt ismert nemes izlése viszont kezeskedik a könyv kitünően diszes kiállitásáról. Valódi almanach az, melly az eddigi magyar almanachoktól csak abban különbözik, hogy hihetetlenül olcsó, és hogy czikkeket is hoz, mellyek a mellett, hogy mulatságosak, még oktatók is, mint Dr. Balogh Pál tartalomdus értekezése a klárisról, s a szerkesztő történeti vázlatai az eddig olly kevéssé ismert magyar királynékról.

A nálunk legközelebb kemény boritékban is kapható példányok, a legcsinosb karácson és ujévi ajándékokul fognak egyuttal kinálkozni.

EDELMANN KÁROLY

könyvkereskedése.

143–1